Пазарът на имоти е в разцвета си за последните 25 години и възходящите тенденции при цените и броя на сделките ще продължи поне още две години. Около тази прогноза се обединиха експерти по време на тазгодишното издание на финансовия форум „Шумът на парите“.

„Ако се обърнем към пазара от началото на 90-те години до днес, ще видим, че винаги има 6-годишен период на възход, след което следва 6-годишен спад. Ножицата се отвори през 2015 г. и ако следваме тази логика, то до 2020 г. ще се радваме на възходящ пазар“, заяви изпълнителният директор на агенцията за недвижими имоти „ЕРА България“ Антон Андонов.

В момента цените като че ли се опитват да догонят нивата от 2008 г. преди спукването на балона. Специалистите обаче изтъкват, че има редица разлики между онзи период и сегашните тенденции – тогава е имало бум, а днес се наблюдава балансиран ръст. 

През 2016 г. са продадени 25 000 жилища в сравнение с 40 000 в пиковата 2007 г. Тези процеси са пряко обвързани с кредитирането. 

Според статистиката само за първите 3 месеца на 2017 г. са издадени 1093 разрешителни за строеж на жилищни кооперации и 1141 за изграждане на офис сгради. 

„Това е ранен индикатор за икономическите процеси и финансовата система в страната“, изтъкна Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

Този път обаче цикълът е движен от вътрешно търсене – ниска безработица, растящ БВП, по-високи доходи, ниски лихви по депозитите. Хората се връщат към жилищата като форма на инвестиция.

Освен това цените са балансирани – в София жилищата се продават за около 915 евро/кв. м. Разбира се, има сделки за по-луксозни имоти на нива 1300-2000 евро/кв. м.

„В момента имаме най-добрия пазар за последните 25 години. През миналата година е отчетен голям ръст на сделките – над 250 000, като около 30 000 от тях са в София“, коментира изпълнителният директор на „Явлена“ Страхил Иванов. 

„През последните месеци бяхме притеснени дали не навлизаме в период на прегряване, но за първото тримесечие беше отчетен 13% спад на сделките спрямо една година по-рано, тоест се връщаме към един нормален пазар“, допълни Иванов. 

Според Полина Стойкова от Bulgarian Properties все повече хора се ориентират към покупка на жилище с цел отдаване под наем. Това дава 6-7% доходност, каквато трудно се постига с друг финансов инструмент.

Към момента в офис сегмента има 1,6 млн. кв. м офис площи, а други 340 хил. кв. м са все още в строеж. Средната цена е 13 евро/кв.м и търсенето е главно от IT и аутсорсинг сектора.

"Конкретни бизнес зони са около Capital Fort на бул. „Цариградско шосе“, на бул. „Тодор Каблешков“, между мол „Парадайс” и болница „Токуда”, и около летището в София", посочи от своя страна Пламен Бачев, мениджър „Консултиране и оценки“ във Forton.

При индустриалните площи също има позитивни сигнали. Търсят се парцели за жилищни проекти. Засилват се запитванията за производствени площи, за компании в автомобилния сектор.