"Когато ходим в Гърция, си вземаме едно бутилка узо и половин багажник с перилни препарати. Има го този момент от гледна точка на различие в компонентите и съставките на тези препарати."

Това каза земеделският министър Румен Порожанов пред Нова тв. Той коментира темата за това има ли разлика в качеството на стоките в Западна Европа и източните страни.

Порожанов допълни, че транспортният министър Ивайло Московски е признал, че има разлики и в качеството на горивата в България и Гърция.

"Разликите не са масови. Те са в определени продукти по отношение на съдържанието на етикета на идентичен продукт. Например процентът на какаото в шоколада, който е по-нисък при нас. Също така замяна на захарта с фруктоза. Има установяване и на различен физико-химичен състав на самия продукт от гледна точка на това, което е обявено", обясни Порожанов.

Но изтъкна, че не става въпрос за вредни за здравето храни.

"Иззели сме 31 продукта от три големи вериги у нас, както и от Германия и Австрия. Става въпрос за шоколадови изделия, млечни и месни продукти, безалкохолни напитки и сокове и детски храни. Изследват се в две лаборатории, а анализът ще бъде на три етапа", обясни Порожанов.

Първо щял да се направи сравнителен анализ на информацията на етикетите. Ще се изследват типът и плътността на продуктите, както и физико-химичният им анализ, тоест съдържанието.

"Трябва да се обединим с останалите страни членки и да сезираме комисаря за защита на потребителите на ниво ЕС от гледна точка да има еднакви стандарти на продуктите, които се предлагат", коментира Порожанов.