Пореден опит за одит срещу ВКС се зададе днес на хоризонта, след като комисията "Бюджет и финанси", водена от председателя си Димитър Узунов, вкара точка за това във Висшия съдебен съвет

Става въпрос за това какъв софтуер се ползва в почивната база на ВКС в Лозенец, дали той е същият като този в самия съд, колко бензин е заявил съдът, цените на поръчани звукови уредби за Съдебната палата. Сигналоподател е директорът на дирекция "Финанси" към съда (който е в процес на съкращаване, б.р.) Лъчезар Спасов, а Димитър Узунов простичко обясни, че сигналът нямало как да бъде "заметен".

Макар че Лозан Панов обясни, че софтуерът на почивните бази е един и същи и в другите органи на съдебната власт, които имат такива - ВАС и прокуратурата на Република България, тях не ги проверяват...

Първо, мнозинството опита да блокира да не се изслушва главната счетводителка на съда Доротея Иванова, която да обясни за какво става въпрос. След като все пак бе поканена, тя описателно нарече софтуера на почиваната база "ресторантски" и също напомни, че такъв се ползва и в другите институции, които имат бази.

Той няма как да се свърже към счетоводната програма на ВКС, която въобще няма функционалности за осчетоводяване на салами... Освен това използването му е било в сроковете, които ВСС е одобрил.

Към това се присъедини изненедващо и Незабравка Стоева, която обичайно гласува "желязно" с мнозинството срещу Лозан Панов. Дори тя каза, че проверката се предлага за нещо, което е позволено от ВСС, и предложи да се върне на бюджетната комисия да се мотивира защо е нужна.

Галина Карагьозова нарече насмешливо проверката "леко преднамерена" и също напомни, че другите институции със същите бази и същия софтуер не ги проверяват.

От думите ѝ стана ясно още нещо: че на заседанието на комисията "Бюджети и финанси", когато е трябвало да даде сигнала си Лъчезар Спасов и да ги изслушат заедно с главния одитор на съвета, изслушването им е отложено и са върнати за друга дата. Целта е била да дойде на следващото заседание "острието" на мнознството Галя Георгиева. Която дори не е член на бюджетната комисия... 

Димитър Узунов веднага я защити, че всеки член на ВСС има право да присъства на комисии (без да каже какво е налагало връщането на двамата заради Георгиева). А другите съдебни институции с почивни бази прокуратурата и ВАС не ги проверявали, защото просто никой не е подал сигнал за тях. 

Самата Галя Георгиева даде забележителното обяснение, че е настоявала да присъства в бюджетната комисия, защото е сред предложителите на Лозан Панов за поста през 2015 г., т. е. интересува са как пратеният от нея човек харчи публични средства.

"Нямам съмнения каква е целта на тази точка", каза самият Панов.

Срещу съдия № 1 вече тече една проверка от дирекция "Вътрешен одит". По едно съвпадение точно докато той беше поканил в зала "Тържествена" на Съдебната палата румънската антикорупционна прокурорка Лаура Кьовеши, Съветът изслуша няколко съкратени служителки и шофьори. Въпреки протестите на малцинството, че това е трудовоправен спор и ако са недволни от съкращаването си, те могат да приемат общоприетите законни ходове, ВСС се зае с проверка на съкращенията и назначенията в администрацията.

Тв "Канал 3", водена от загрижеността си за обществения интерес, също сезира ВСС срещу Лозан Панов, а само преди дни в сградата на съвета са появи и главният редактор на „Блиц“. Той вероятно е внесъл нов сигнал срещу Панов заради участието му в София в шествие срещу практическото изгонване на отец Паоло Кротези от Белене.

Жълтите „медии“ от корпулентния кръг ще опитат да го свалят с твърдението, че шествието в подкрепа на падрето е било политическа агитация на определена партия.

Поради отсъствието на някои възлови  членове на съвета като Сотир Цацаров и Георги Колев и заявеното от Незабравка Стоева, че няма да гласува, предложението изненадващо събра патов брой гласове -9:9, и не бе прието. Против него гласува дори Васил Петров - прокурор от Благовград и баща на жената, от която Делян Пеевски има дете.

Все пак съветът успя да прахоса повече от 2 часа в обсъждане.