Администрацията на Доналд Тръмп одобри нов въпросник за кандидатите за американска виза по целия свят, предаде Ройтерс.

Той съдържа въпроси за дейността на кандидатите в социалните мрежи през последните пет години. А биографичните данни са за последните 15 години.

Новите въпроси са част от усилията за затягане на правилата за влизане в САЩ. Те били одобрени на 23 май от Службата за управление и бюджет към Белия дом. Това станало въпреки критиките на служители в сферата на образованието и академични групи.

Противници на идеята смятат, че новите въпроси са доста сложни, ще доведат до дълги забавяния в обработката и ще откажат чужди студенти и учени да идват в САЩ.

Според новите процедури консулските служители могат да искат от кандидатите номерата на всичките им предишни паспорти, данни за активността им в социалните мрежи през последните 5 години, адресите на електронните пощи, телефоните и биографична информация от последните 15 години, включително за адресите, работата и пътуванията.

Чиновниците ще изискват допълнителната информация, когато решат, че "такава информация е необходима, за да бъде потвърдена самоличността или да бъде извършен по-обстоен преглед на националната сигурност", заяви представител на Държавния департамент.

От дипломатическото ведомство заявиха по-рано, че по-строгите правила ще важат за кандидатите, "определени като изискващи допълнително проучване във връзка с тероризма и други неизпълнения на условията за получаване на виза, свързани с националната сигурност".

Тръмп се зарече да засили сигурността и охраната на границите, като предложи повече пари за армията, а също така Мексико да плати за изграждането на стената.

Той се опитва да наложи временна забрана за влизане в САЩ на граждани на 6 страни с преобладаващо мюсюлманско население. Тя бе спряна от съд, а апелативен съд отказа да я възстанови с мотива, че е дискриминираща. Въпросът ще бъде решен от Върховния съд.

Службата за управление и бюджет спешно одобри новия въпросник. За това трябваха само 6 месеца вместо 3 години, както е обикновено.

На новите въпроси се отговаря доброволно, отбелязва Ройтерс. Но във формуляра се съдържа предупреждение, че отказът от предоставяне на информация може да забави или да попречи на обработката на кандидатурата.

Според адвокати изискването за подробна биографична справка от последните 15 години, както и очакванията, че кандидатите ще си спомнят всичко, каквото са правили в социалните мрежи, вероятно ще доведе до това, че хората да допускат неволни грешки или да не си спомнят всичко, което се иска от тях.

Новият въпросник дава правото на консулските чиновници да решават кой ще получи виза, без решенията им да подлежат на обсъждане, смята Бабак Юсефзаде - юрист от Сан Франциско и председател на Ирано-американската адвокатска асоциация.