Обществена поръчка за изработване и доставяне на електронни гривни, които трябва да проследяват движението на обвиняеми, но и на осъдени и предсрочно освободени, ще стартира в началото на идната седмица. Това обяви министърът на правосъдието Цецка Цачева пред журналисти днес на влизане на заседание на пленума на ВСС. И призна, че в МП са забавили тази поръчка.

Мярката е сред институционалните отговори на скандала, гръмнал след като стана известно, че двама от групата за отвличания „Наглите“, излежаващи присъди, са на път предсрочно да излязат на свобода.

„Има техническо задание за поръчката, дала съм указания то да се прецизира и да е готово до края на тази седмица“, каза днес Цачева.

Междувременно прокуратурата протестира пред Софийския апелативен съд решенията на СГС за условно предсрочно освобождаване на Любомир Димитров-Гребеца и Ивайло Евтимов-Йожи по техни молби. Протестите бяха получени в САС вчера, заседанията по тези казуси предстоят, но не са публични.

Възможността затворниците самостоятелно да се обръщат към съда с искане за предсрочно освобождаване влиза в закона след осъждане на България в Страсбург по делото „Нешков и други срещу България“, уточни днес Цачева.

Иначе темата с гривните периодично "възкръсва" през годините след всеки скандал в общественото пространство покрай укрили се от правосъдието или нарушили мерките си за неотклонение.

Още служебната министърка на правосъдието преди 4 правителства Зинаида Златанова бе обявила успешното приключване на темата веднъж завинаги, но гривни на практика още няма.

"За Гребеца, доколкото имам информация, психологът е дал отрицателна оценка за поведението му. Що се касае до Йожи - за него има категорично становище, че не трябва да бъде предсрочно освободен".

Това каза в парламента шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Задаваме си въпроса дали съдията, произнесъл се по вътрешно убеждение, е направил необходимото, за да се запознае максимално с информацията, която може да изиска от институциите. Няма български гражданин, който да не знае кои бяха "Наглите", няма човек в държавата, дори децата знаят, че тези хора отвлякоха 19 български граждани. За 13 от тях бяха събрани годни доказателства, за да бъдат признати за виновни. Да се прави интерпретация, че някой друг или българския парламент, носи отговорността, това е несъстоятелна теза".

Така Цветанов коментира твърденията, че отговорност по случая носи изпълнителната власт и парламента, която е приела законовите промени, свързани с това затворниците да се обръщат самостоятелно към съда.

"Никой не ограничава съдията, който взима решение, да поиска допълнителна информация, дори само от вестниците или от Гугъл да се беше поинтересувал, щеше да събере достатъчна информация за всичко", каза още Цветанов.

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов коментира, че законопроектът е бил внесен от правителството, разгледан е и конкурентен законопроект, като целта на правителствения е била да приложи в максимална степен изискванията, които се отнасят към България от Европейския съд за правата на човека.

"Основната промяна беше, че премахнахме наименованието и формата на комисията, която да дава анонимно и колективно становище по въпроса настъпили ли са предпоставки за промяна на режима на изтърпяване на наказанието", поясни Кирилов.

Той уточни, че такова становище дава директора на затвора, зам.-директора по изтърпяване на наказанието, психолога и социалния работник.

"Промяната по никакъв начин не касае или променя предпоставките на настъпването или ненастъпването на предсрочното освобождаване, това винаги се прави от съда".

Това каза още Кирилов.