Показаха самолета с най-големия размах на крилете - 117 метра, тежък 226 796 кг, обявиха от компанията майка. Той е толкова огромен, че щатът Калифорния е издал специално разрешение за построяването на строителната конструкция в пустинята Мохаве. Задвижването му става чрез 6 двигателя на Боинг 747, има 28 колела и 482 метра кабели. Официалното име на самолета е "Стратолаунч" (Stratolaunch) и по план той трябва да излети през 2019 г.

Проектът започна още през 2012 година, но самолетът беше изваден от хангара си в пустинята на Калифорния едва вчера.Той е спонсориран от един от основателите на "Майкрософт" Пол Алън. Целта на проекта е да пренася сателитни ракети и други товари в ниската орбита на Земята. 

"Когато успехите в достъпна на космоса станат рутинни, иновациите ще се ускорят по начин, който надхвърля това, което можем да си представим", каза Алън в изявление преди година.

Идеята е ракетите да се прикрепят към център на плавателния съд, а след това да се изстрелват във въздуха. Това ще намали количеството гориво, от което се нуждаят и ще позволи изстрелването на ракети в лошо време. 

Създателите на самолета ще проведат наземни тестове на системите, като това дава големи надежди и за неговото тестване в небето. Самолетът е завършен след 6 години работа на повече от 300 души. Но създателите му казват, че не бързат с тестването на машината в небето.

В същото време днес се очаква компанията на Елон Мъск, "Space X", да пусне 11-ата си търговска мисия на борда на безпилотният товарен кораб "Дракон" (Dragon). Тя трябва да достави храна и други важни материали на астронавтите намиращи се на Международната косическа станция. 

Можете да видите видео на излизащият от хангара Stratolaunch.