„Българският пазар е малък за 22 банки, дори 15 са много - затова и тече процес на консолидация, какъвто е примерът с ОББ, СиБанк, Виктория“. Това заяви изпълнителният директор на Пощенска банка Асен Ягодин по време на тазгодишното издание на икономическия форум “Шумът на парите“.

Преди 10 дни БНБ даде зелена светлина за придобиването oт белгийската финансова група KBC нa 99.91% oт ĸaпитaлa нa OББ- четвъртата по големина банка в България. 

Бeлгийcĸoтo дpyжecтвo пpитeжaвa у нас и "CиБaнĸ", ĸaĸтo и "ДЗИ Зacтpaxoвaнe".

След финализирането на сделката новата банка ще измести ПИБ от третото място по големина на активите с 5.1 млрд. евро след „Уникредит Булбанк“ (9.2 млрд. евро) и Банка ДСК (5.9 млрд. евро).

В края на март банковият надзор на БНБ обаче отхвърли офертата на "Търговска банка Д" на турския бизнесмен Фуат Гювен за покупката на ТБ "Виктория", която е дъщерна на обявената в несъстоятелност КТБ.

Мотивите за решението бяха, че бизнес планът предвижда „Виктория“ да се развива като отделна институция и това няма да гарантира стабилността ѝ, дори би било рисково за самата Д-банк. 

Единствената сигурна сделка за момента е за ОББ.

„Придобиването на ОББ от KBC е бяла лястовица – силен европейски играч има интерес към разширяване на дейността си в България. При много други банки тенденцията е обратна и очаквам период на относително намаляване на инвеститорския интерес от страна на големите международни играчи. Това ще води до консолидация и нищо чудно до година-две броят на банките в България да е оптимален, за да се запази конкуренцията“, каза Ягодин.

Той е категоричен, че всички банки в България са стабилни и това е било доказано от стрес тестовете. 

„Нямаме основание в гилдията да се съмняваме в коректната работа на регулатора и на всички уважавани международно представени компании, които го извършиха. Системата е дори по-капитализирана, отколкото е необходимо. Имаме регулаторно изискване от 12% капиталова адекватност, а банковата система отчита от 20% нагоре. В същото време при световноизвестни имена от банковата индустрия равнището е под 8 на сто“, категоричен е Ягодин.

Бизнесът и гражданите трябва да се подготвят за покачващи се нива на лихвите по кредитите у нас от средата на 2018 г. 

„Очакванията на анализаторите са от следващата година лихвена среда да се промени значително. Тенденцията в Европа ще се обърне още до края на 2017 г., следвайки случващото се отвъд океана. Повишението в България ще дойде около 6 месеца по-късно. Ръстът обаче ще е плавен и няма да попречи на коректните клиенти да обслужват кредитите си“, подчерта Ягодин. 

Според данните на БНБ за април средната лихва по корпоративните кредити и ипотеките е около 4 на сто, докато при потребителските нивата са малко над 9 на сто. 

„Има едни 5 милиарда лева горещи пари, които стоят неизползвани в БНБ, и дори банките са наказвани, че държат парите си там с негативна лихва. Докато този ресурс не се изконсумира, финансовите институции ще бъдат в силна конкуренция за привличане на клиенти и това ще задържа лихвите“, отбеляза Ягодин.

Едно от големите предизвикателства пред банките са засилените регулаторни изисквания след финансовата криза през 2008 г., на които все по-малко участници на пазара са способни да отговорят.