България се е изкачила от 29-то на 28-мо място в Световния индекс на мира за 2017 година. Проучването показва, че държавите са станали по-мирни през 2016 г., но мирът като цяло значително се е влошил през последното десетилетие. По- мирни са станали 93 държави, а 68 са паднали в класацията.

Исландия държи първото място от 2008 година насам. Страната е първа по два от критериите, които измерват мира - обществена безопасност, и сигурност и милитаризация. В топ пет се намират Нова Зеландия, Португалия, Австрия и Дания.

А Сирия е най-малко мирната страна за втора поредна година, казват учените. Тя е с най-голям спад в оценката, откакто индексът съществува - цели 64 места. 

Петте най-милитаризирани държави са САЩ, Сирия, Северна Корея, Русия и Израел, констатира проучването.

Най-слабо милитаризирана отново е Исландия, следвана от Унгария (спад с едно място), Словения, Бутан и Португалия, която се е изкачила със седем места.

Според регионалния индекс на Европа България се намира на 19-о място, преди Хървария, Полша, Англия и Франция. На последното 36-о място в региона е Турция (147 в света), следвана от Македония и Босна и Херцеговина. Въпреки увеличаването на терористичните атентати, политическата нестабилност и влошаване на отношенията между държавите, Европа е все така най-мирният регион в света, твърди индексът. 

"Политическото положение се е влошило в Турция през последните няколко години, но ситуацията достигна критични нива през юли 2016 г., когато част от военните се опитаха да направят преврат, което доведе до репресии от страна на правителството над предполагаеми конспиратори," се казва в доклада.

Най-много се е влошила ситуацията в Северна Америка. САЩ заемат 114-о място в световен мащаб, спадът е с 11 места от миналата година.

"Промяната в резултата на която и да е от двете страни може значително да повлияе на оценката за региона. Тазгодишният спад се дължеше изцяло на влошаването на резултатите на САЩ", обобщава докладът. 

Проучването е свързало тази тенденция със задълбочаването на политическата поляризация, която достигна своя връх по време на президентската кампания на Доналд Тръмп през 2016 г. Тази поларизация не е ново явление, но през последните години се изостря от неравенството в доходите и расовото напрежение в САЩ.

Критерият  "отношенията със страните съседки", също е пострадал през 2017, регистрирайки второто най-голямо влошаване като глобална средна стойност в тази област. Нито една от държавите не се е подобрила по този критерий, но голяма част от тях са защитили позициите си от 2016 г., отчитат учените. 

В Южна Америка, най-мирните държави са Чили, Уругвай и Аржентина.  

В региона на Русия и Евразия първо място заема Молдова, а последните три Азербайджан, Русия и Украйна. 

"Обществото, особено близо до военните зони, е станало по-милитаризирано, а военните по-политизирани. В това време имаше голям брой убийства в райони, окупирани от серататистите," обобщава докладът ситуацията в Украйна. 

Други заключения от доклада са:

  • Има спад в милитаризацията през последните три десетилетия.
  • В световен мащаб икономическото въздействие на насилието върху икономиката е огромно.
  • Текущите разходи за изграждане на мира са под оптималното ниво.

Световният индекс на мира се изготвя от Института за икономика и мир в Сидни и включва 23 показателя.