Софийският апелативен съд отказа да пусне предсрочно от затвора Любомир Димитров – Гребеца, осъден като част от групата за отвличания, станала известна като "Наглите".

Само преди няколко дни - на 5 май, първата инстанция - Софийският градски съд, реши обратното, припомня бТВ.

Тъй като това производство е само двуинстанционно, решението на Апелативния съд е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.

Препис от него ще бъде изпратен на началника на затвора в София и на Софийската градска прокуратура за сведение и изпълнение.

Само преди дни стана ясно, че Гребеца и Ивайло Евтимов-Йожи, получили съответно 10 и 18 г. за поредицата от отвличания, са се възползвали от промяна в закона, която позволява на самите осъдени да искат предсрочно условно освобождаване. Приспадайки предварителния арест, Гребеца е излежал 8 години, 4 месеца и 1 ден.

Иска да му съкратят 1 година, 7 месеца и 29 дни.

"Прокуратурата счита, че не са представени достатъчни доказателства за това, че осъденият се е поправил. Акцентира на обстоятелството, че пред СГС е било представено доказателство за наличието на незавършено наказателно производство по отношение на Д. за престъпление по чл.115 и чл.116 НК (срещу Гребеца текат и две дела за убийства, б.р.), което е в съдебна фаза. Този факт, редом с недобрите характеристични данни на осъдения дават основания на представителя на държавното обвинение да счете, че не са налице доказателства за поправянето на Любомир Димитров."

СГС се произнесе положително за освобождението и на двамата на 5 май.

Случаят получи широк отзвук, но и даде повод за ожесточена атака на медийната машина около Делян Пеевски срещу СГС, чиито административен ръководител Калоян Топалов е дълбоко недолюбван. Дори лидерът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов атакува съда по повода, въпреки че промяната на закона всъщност е направена от ГЕРБ вследствие на осъдително решение срещу България в ЕСПЧ в Страсбург.

Въпреки това САС отсъжда, че съдебният акт на Софийски градски съд "принципно е постановен след коректно изясняване на делото от фактическа страна на база на приложените доказателства от досието на осъдения".

САС цитира, че е налице снижаване оценката на риска от рецидив от 60 т. на 38 т., посочват се награди на осъдения, получени по време на изтърпяване на наказанието му, отбелязва се, че той не е наказван.

Съдебният състав обаче заключава, че Гребеца е непоправим, но хитър и приспособим:

"Не е склонен под влияние на околните да променя вижданията и принципите си, но и притежава необходимия репертоар и комуникативни умения, за да въздейства той на околните, изпъква като извънредно предпазлив, прикрит, резервиран, внимателно дозиращ информацията и впечатленията, които оставя за себе си в околните. Така илюстрирания психологически портрет на осъденият не може да се прецени от настоящия състав като достатъчно категорично доказателство за неговото реално поправяне..."

По случая с Йожи още няма произнасяне от САС.