"Всяко дете" е важно. Това си спомняме на днешния празник - 1 юни. 

Не е сложно. Детето трябва да играе и да учи. Не бива да гладува и има нужда от обич и закрила. Но 730 милиона деца по света могат само да мечтаят за тези простички неща. Войни, жестоки насилия, детски труд, бракове на невръстна възраст, ранна бременност, недостиг на храна, лошо здравеопазване, бежански вълни - поради всичко това една четвърт от децата по света са лишени от детство.

Най-малко 2,7 милиона деца живеят в институционална грижа, докладва Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ). Според организацията числото може да е по-голямо, тъй като в много случаи няма официални данни от изследваните страни. България бележи забележителен напредък и от 2000 до 2017 година е намалила броя на децата, отглеждани в институции, с около 85%, показват данни на УНИЦЕФ.

В региона на Централна и Източна Европа средно около 666 деца на всеки 100 000 живеят в институция, оповестява докладът. Това е пет пъти над нормалното. За сравнение средното ниво в световен мащаб е 120 на 100 000 деца

 

Изследването показва, че сред най-честите и значими фактори, водещи до настаняването на деца в институционална грижа, са раздялата на семействата, здравословни проблеми, незадоволителни нива на достъп и качество на социалните услуги, увреждания и бедност. Един от големите проблеми е, че в много случаи липсват адекванти системи и данни за благосъстоянието на децата, живеещи в различни форми на алтернативна грижа (т. е. - извън семействата си). 

 

А омбудсманът Мая Манолова днес стартира националната си кампания за защита на децата, с името "Нашето дете". В клипа тя събира известни личности като Явор Янакиев - 100 кила, Михаела Филева, Алекс Сърчаджиева и Анелия, които застават зад каузата. 

 

"Исках чрез клипа да стигна до сърцата на възможно най-многио деца, да ми повярват, че съм на тяхна страна и техен приятел, да говоря на техният език, да знаят, да знаят, че както и аз, така и институцията, която ръководя, винаги ще ги подкрепим, когато има някакъв проблем," казва Манолова.

Известните лица, които се появят във видеото, не само подкрепят кампанията чрез присъствито си. Всички те разказват за нелекото си детство или за трудностите през които са преминали. Клипът ще бъде разпространен из училищата в България, заедно с информация как децата могат да се свържат с омбудсмана.