Първи кръг от българския дрифт шампионат ще се проведе на 9 и 10 юни на летище "Сапарева баня". Организаторите очакват повече от 70 участници от България, Сърбия, Румъния и Турция. Шампионатът се провежда в четири кръга, а резултатите от тях формират годишното класиране. Последното състезание се е провело през 2015-а, като традицията се възражда тази година.

Поради което има голям интерес от български и чуждестранни пилоти, както и от любители на високите скорости, коментират от организаторите.

Но какво представлява дрифтът като спорт и как се различава от други състезания с коли?

"Дрифтът е контролирано плъзгане на автомобила, при което задният мост губи сцепление, а предният се движи по предварително начертана траектория," обясни Владимир Ваклинов, председател на комисията по дрифт към Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС).

Такива състезания се провеждат под опеката на БФАС и са с високи технически изисквания за безопасност. Според новите правила на федерацията, желаещите да участват трябва да преминат теоретичен изпит, който включва въпроси от дисциплината. При успешно взимане на изпита желаещите получават лиценз, с който могат да участват дори и в шампионати извън страната.

Автомобилите пък трябва да преминат технически преглед, след който им се издава паспорт. 

За лошата слава на спорта Ваклинов коментира, че е заради лоша практика. Той иска да покаже на любителите на високите скорости, че има регламентиран начин и осигурено трасе, на което те могат да практикуват страстта си.

"По принцип нарочения като "лош" дрифт всъщност е много адреналиново и забавно нещо, но когато се практикува на обезопасените за това места - без трафик, без пешеходци и тротоари," допълни Ваклинов.

В много случаи това са изоставени летища, които се преобразяват в дом на високите скорости. Следващите три кръга от шампионата ще се проведат в София, на бившето летище "Бърнеш" в Сливен и на летище "Сарафово" в Бургас. Шампионатът продължава до октомври, а съдия на състезанието ще бъде опитният румънски пилот Разван Фратиану.