"Защо Борисов се е срещнал с президента на автономната област Иракски Кюрдистан - защото имаше такава среща в МС, но тя не бе обявена в медиите."

Това каза тази сутрин пред бТВ Елена Йончева, която иска да пита премиера за предмета на разговорите и обещанията му на срещата.

"Това, което предизвиква много съмнения, е, когато се провежда среща с лидер, с президент на такъв ключов за стабилността регион, без да бъдат информирани българските медии. Българските медии научиха от кюрдските медии, след което се обадих в Министерския съвет."

Бившата журналистка, а сега депутат от БСП Йончева напомни, че регионът планира референдум за отделяне от Ирак и въпросът е защо се е състояла тази среща.

"Всъщност моето питане не е защо се е състояла такава среща – проблем е, че има съмнения точно какво се е договаряло на тази среща.
Обещавали ли сме - както казват кюрдските медии - военна помощ? Както и бъдещата независимост на автономната иракска област Кюрдистан? Моет питане е дали това е вярно."

Йончева обясни защо са поискали оставката на председателя на парламента Димитър Главчев още в началото на мандата на Народното събрание.

Шест седмици вече парламентът не работи. Има заседания по 20 минути и комисии, които са заседавали само по веднъж, каза още тя.

Йончева на няколко пъти повтори, че БСП е внесла 6 законопроекта, все важни за обществото - Закон за храните, Закон за предучилищното и училищното образование, проект за промени в Наказателния кодекс.

"Вместо това се приемат лобистки закони. Единият законопроект за концесиите. Това е един законопроект, който е много чувствителен в самото общество, знаете. Този закон бе приет в миналия парламент в последните часове, след което президентът наложи вето.

"Сега този закон влезе на 30 май следобед, на 31-ви вече представителите на комисията се произнесоха. Как си го представяте - документ, който е 150 страници, без да говорим за европейската директива, която е 100 стр."

Тя напомни и концесията на летище София, която е спряна от служебното правителство и "според някои експерти" е подготвяно да бъде дадено на турска фирма, която пък строи най-голямото мегалетище на Истанбул.

И заплаши:

"Ако летище София - според както някои експерти смятат, се подготвя да бъде дадено на турска фирма, то ще се превърне в обслужващо летище, в карго летище."

Йончева заяви още, че правителството е обект на съвсем ясни критики в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за България за 2016 г. и цитира части от него:

"Служители на всички клонове на правителството са замесени в корупционни практики безнаказано - подкупи, конфликт на интереси, сложни схеми за присвояване, търговия с влияние... Въпреки че законът предвижда тежки наказания, българското правителство не прилага закона ефективно", цитира депутатката.

В този ред тя посочи снимки на граничната ограда, която не е двойна, а единична между реките Тунджа и Марица.

Елена Йончева посочи като втора причина за исканата оставка на Главчев това, че в НС се говори език на омразата.