Случвало ли ви се е да ходите по улицата и да забележите нещо извън нормалното? Като например две очи, които да гледат от някоя шахта, дърво или кошче за боклук.

Много хора биха реагирали изненадано, виждайки как предмети от всекидневието им са се преобразили в странни лица или човечета. Всъщност това е и целта на новото улично изкуство, наречено айбомбинг. 

"Eyebombing е улично изкуство, при което се залепват малки пластмасови очички върху неодушевен предмет. Идеята е умело да му се придаде вид на живо същество. Целта е да се очовечат (хуманизират) улиците и околната среда, с което да се даде слънчева и топла емоция на преминаващите хора", обяснява блогът на "Айбомбинг България".

Артистите, които се занимават с айбомбинг, не търсят широка известност. Те искат да преобразят скучното всекидневие, с което хората се сблъскват на път за работа, пазар или разходка. Чрез поставянето на малки очички върху предмети, свързани с градската среда, на които много често не обръщаме внимание или отминаваме с погнуса, те представят една нова визия - без провокация или вандализъм.

Инициативата започва от двама датски артисти, Ким Нилсен и Питър Дам, които смятат, че това е една недефинирана и пренебрегната форма на улично изкуство. Според официалния сайт  "Айбомбинг", целта на този похват не е да промени градската среда, а просто да е едно забавно допълнение към нея. 

За разлика от графитите, рисуването с тебешир, залепването на стикери или друг вид улично изкуство слагането на малки очички се разграничава от вандализма или трайната повреда на предметите.

Тъй като то отскоро набира популярност в България, може дори да не сте забелязали как някоя плочка, контейнер или уличен знак ви гледат учудено. 

Всеки може да участва, а правилата са прости - само снимки на неодушевени предмети, направени на обществени места, и без поставяне на очи там, където вече има такива.