Външният министър Екатерина Захариева коментира срещата между премиера Бойко Борисов и президента на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани. Захариева обясни, че тя е била част от обиколка, която Барзани прави в региона  На срещата били обсъждани отношенията между България и Кюрдистан и най-вече борбата с тероризма.

"Имали са среща и с г-н Главчев, с икономическия министър и с министъра на туризма. Не виждам нещо, което да е за притеснение, напротив. Това са протоколни срещи, ние имаме контакти с Кюрдистан и интереси в икономическото сътрудничество, и общи интереси на целия демократичен свят със стабилните държави в Азия, в Близкия Изток и в Северна Африка, които се борят с тероризма", обясни Захариева.

Тя отрече твърденията на БСП, че сме обещавали военна помощ за независимостта на Кюрдистан.

"Не знам БСП откъде ги твърдят тези неща. Ние сме съюзник в НАТО. Знаете как се взимат решения в глобалната коалиция, така че БСП какво твърдят - попитайте тях. Това са неща "казал-рекъл", така че е неоснователно", заяви Захариева.

И допълни, че обмяната на информаация по отношение на сигурността и борбата с тероризма е основен приоритет и се обсъжда с всички, които могат да допринесат за тази борба.