Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е отхвърлила поредната жалба на унгарската фирма "Ерба 96" срещу поръчката за тол системата.

Тя бе подадена на 19 май, но от антимонополната комисия са отказали да образуват производство по искането на компанията, става ясно от съобщение КЗК.

Жалбата беше пусната само ден след като Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) обяви обществената поръчка за девети път, но с абсурден срок - кандидатите разполагаха с по-малко от 24 часа, за да подадат офертите си.

Пътната агеция може би има някаква скрита цел зад тези видимо тъповати маньоври и когато е удобно, молим да ни каже каква е тя.

От КЗК уточняват само, че унгарската фирма не е изготвила изрядно документите си и по този начин не са изпълнени разпоредбите в Закона за обществените поръчки.

Очевидно идеята на регулатора е да спре жалбите, които напират една след друга за най-големите поръчки за тази година. А също така видимо е, че налудничавите административни срокове не успяват.

Според изчисления на МРРБ страната ни губи поне по 500 млн. лв. годишно от забавянето на внедряването на тази система, а защо тя не е внедрена досега, не е известно... Сметките иначе са на регионалния министър Николай Накнов.

В средата на септември миналата година "Ерба 96" отново спря процедурата по възлагане на поръчката, след като внесе жалба в КЗК заедно с още една друга фирма.

Решението на комисията обаче не означава, че процесът за въвеждане на тол-системата ще бъде задвижен, тъй като още две фирми също са подали жалби.