В близките седмици от ледения шелф "Ларсен С" в Антарктика ще се отцепи айсберг с площ близо 50 кв. километра, съобщи Би Би Си.

Още от 2004 г. учени съобщават, че макар шелфът, който е с обща площ близо 55 000 кв. километра - т.е. малко под половин България, да е стабилен в момента, покачването на световните температури може да доведе до разпада му в следващото десетилетие.

Шелфът представлява дебела плаваща платформа от лед, която се образува, когато глетчер или леден лист стигне брега и продължи да расте върху водната повърхност.

През 2016 г. бяха публикувани първите снимки, които показаха цепнатината близо до ръба на шелфа - дълга 110 километра, широка 91 м широка и дълбока 500 метра. До декември 2016 г. тя се удължи с още 21 км, докато не останаха само 20 км между нея и водата.

Според проф. Ейдриън Лъкман от Унивеситета в Суонзи, цепнатината за пръв път е завила ясно към океана, на 13 км от него. Това означава, че в близките седмици и със сигурност преди края на годината ще имаме нов айсберг, един от най-големите в историята.

Добрата новина е, че това няма да засегне сериозно повечето хора - когато айсбергът тръгне на север, пътуващите в региона вероятно ще трябва да внимават. Но отцепването на толкова голямо парче прави целият шелф нестабилен и вероятността той да продължи да се разпада е голяма. "Ларсен С" е четвъртия по размер шелф, покриващ седмия континент. Ако влезе в океана, ще се разтопи, и според изчисленията, това ще вдигне равнището на световния океан с 10 см - което е много.

Учените предупреждават, че в следващите десетилетия вероятно ще има отцепване на множество парчета от шелфовете както на Антарктика, така и на Арктика.