Истинска драма се е развила тази сряда в малкото швейцарското градче Леврон. Около 30 крави скочили от скала по необясними за хората причини. Развъдниците спекулират, че куче или вълк е подплашило животните, за да обяснят това изключително рядко събитие. 

Дванадесет добичета от породата Херенс са починали на място, а други тринайсет са били тежко ранени и откарани в близката болница, след като паднали от гладка скала, разказват от местният вестник La Nouvelliste. 

"Животните са разбили няколко огради, ограждащи парковете, преди да се озоват на хребета, където сякаш блъснати са паднали в бездната", разказва пред вестника Норберт Теретаз, президент на Фонда за животновъдство в региона. 

Експертите все още не могат да обяснят странното поведение на животните. За разлика от овцете, кравите не са стадни животни. Те не ходят едни след други и когато се уплашат, нормалното им поведение е да се разпръснат в различни посоки.

"Една или две крави да паднат, това е възможно. Тринайсет, това е ново и неразбираемо явление ", каза Беньо Бергюран от асоциация на животновъдите. "Малко вероятно е те да се хвърлят без натиск."

Друг интересен факт е, че в близост до сцената на престъплението е имало група якове, които не са били обезпокоени по никакъв начин.

Породата "Херенс" се развъжда в швейцарския кантон Вале, където техните предци са съществували 3000 г. пр. Хр. Породата е известна със своята войнсвена природа. Те се бият, за да установят лидер на стадото, което е довело до организирането на боеве с бикове в региона.