Шест граждански организации, участващи в организацията на "София прайд", поискаха публично извинение от лидера на "Воля" Веселин Марешки за дискриминационните му изявления от последните дни, засягащи хомосексуалните хора.

В отворено писмо но председатела на парламента Димитър Главчев и комисията за борба с корупцията и парламентарна етика, в което се настоява да бъде спазен правилникът на парламента, комисията да се сезира за поведението на Марешки и да прецени дали да наложи наказание на депутата за нарушение на етични правила.

Ето и пълния текст на отвореното писмо до Главчев и Народното събрание, както и кои са подписалите го:

На 31 май 2017 г. Веселин Марешки, лидер на политическа партия „ВОЛЯ“, зам.-председател на 44-то Народно събрание на Република България, направи следното изказване от трибуната на Народно събрание:

„Преди седмица, всички ние подадохме декларации за конфликт на интереси. И понеже много хора си позволиха да правят коментари различни – кой има право да ходи тук или там, кой има право да представлява България, кой какъв да бъде, от името на нашата група, ние призоваваме, освен икономическия конфликт на интереси, да бъдат записани и хомосексуалните конфликти на интереси, конфликта на интереси, свързан със зависимост от алкохол и злоупотреба с наркотични вещества. Защото няма да допусна, откровен хомосексуалист да ми задава въпроси имам ли право да бъда някъде и не само аз, а всеки един нормален български гражданин. Всеки трябва явно да излезе и да каже своите зависимости, за да се знае кой какъв е и кой от името на какви зависимости гласува за определен закон или за нещо друго. Абсолютен цинизъм, и тази думичка беше спомената, е такива хора да се подвизават във властта, някои от тях и в Народното събрание, и да ставаме за смях, след време да става ясно, че имаме и осъдени такива народни представители.[…] Аз се надявам, както в декларацията на г-н Кутев, и в нашата декларация те сами да се разпознаят и или да заявят своята зависимост, или тихомълком да напуснат Народното събрание“.

Днес, 02.06.2017 г., от ефира на „Нова телевизия“ г-н Марешки не просто утвърди тези свои думи, но с ново изявление прибави към тях и други оскърбителни спрямо нехетеросексуалните хора:

„За мен са гласували българи, които харесват това, което правя аз. Това, че не ме харесват някои хора, за да ме харесат, няма да стана гей, няма да ползвам наркотици, няма да пия алкохол, няма да пуша цигари, и няма да ставам гей никога. Казвам ги всички тези неща, за да е ясно на хората. И няма да съм педофил, за да е абсолютно ясно. Няма да правя такива извращения. Няма да се нанасям в чужди имоти, няма да строя незаконно в чужди имоти“.

Приравняването на сексуалната ориентация с икономическа зависимост и призоваването „такива хора“ да бъдат третирани като престъпници, които нямат право да упражняват функции на народни представители, както и квалифицирането на хомосексуалността като „извращение“ е недопустимо поведение на зам.-председател на Народното събрание и е противоправно. С цитираното изказване от трибуната на парламента г-н Марешки нарушава Конституцията на Република България, в която се е заклел като народен представител и извършва пряка дискриминация по признак сексуална ориентация, така както е разписана в Закона за защита от дискриминацията. Изказването му е и в разрез с Хартата на основните права на Европейския съюз, въпреки че в собствения устав на ПП „ВОЛЯ“ е записано, че нейна основна цел е „да участва в българския политически живот като защитава неотменните човешки права и свободи“. Тъкмо такова неотменимо право е и неприкосновеността на личния и семеен живот, безогледна намеса в която предлага г-н Марешки.

Призоваваме Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика да разгледа случая и ако установи нарушение на етичните норми за поведение, да наложи на г-н Марешки мярка по чл. 153, ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

Също така, настояваме народният представител Веселин Марешки да се извини публично за направеното изказване и да препотвърди своя ангажимент към ценностите на Европейския съюз за зачитане на човешките права и равенството в качеството си на народен представител в Република България.

С уважение,

Венета Лимберова, председател на Младежка ЛГБТ организация Действие, Иван Димов, основател и председател на Фондация „Сингъл Степ“, Красимир Кънев, председател на Българския хелзинкски комитет, Лилия Драгоева, член на Организационния комитет на София Прайд, Моника Писанкънева, председател на Фондация „Ресурсен център – Билитис", Симеон Василев, Председател на Фондация „Глас“