Бюджетът трупа излишъци и според прогнозните данни за май те надхвърлят 1,6 млрд. лв. Това заяви премиерът Бойко Борисов на среща със заместник-председателя на Европейската комисия, отговарящ за еврото, социалния диалог, финансовата стабилност, финансовите услуги и съюза на капиталовите пазари Валдис Домбровскис.

Премиерът изтъкна още, че в резултат на постигната фискална консолидация нивото на публичния дълг е стабилизирано на ниско и устойчиво равнище, далеч под средното за еврозоната и ЕС.

Домбровскис е в България за участие в конференция за представяне на специфичните за страната ни препоръки в рамките на Европейския семестър 2017.

По време на разговора беше коментиран напредъкът по реформите, които страната ни провежда във финансовия сектор, пазара на труда, социалните политики, образованието и здравеопазването. Заместник-председателят на ЕК отбеляза стриктното изпълнение от страна на България на Пакта за стабилност и растеж, както и ръста на българската икономика, който е над средното ниво за Европейския съюз. По думите му, основно предизвикателство за приемането на страната ни в еврозоната е преодоляването на макроикономическите дисбаланси.

Домбровскис се срещна и с президента Румен Радев. Държавният глава заяви, че България е решена да докаже способността си да осъществява устойчиви и необратими реформи и да следва стриктно европейските политики, запазвайки икономическата си стабилност. Той потвърди амбициите на страната ни да се присъедини към валутния съюз. Радев изложи и въпроса за членството на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

"В България има пълно политическо съгласие за ползите от членството в ОИСР. Уверени сме, че усилията на страната ни и нелеките реформи, които осъществяваме, са видими и оценени в Европа", заяви Радев.

Според него подкрепа за това има и от българския бизнес.