Най-мощният комуникационен сателит беше изстрелян в орбита. ViaSat-2, който ще бъде разположен над Америка, има капацитет за пренос на данни от 300 гигабита в секунда. Той ще осигурява високоскоростен интернет на борда на самолети на американски авиолинии.

Сателитът беше изведен в орбита от заедно с Eutelsat 172B – подобен сателит, който ще бъде разположен над Тихия океан.

Двата сателита са изведени в орбита от ракетата “Ейриън“, изстреляна от космодрума “Куру“ във Френска Гвиана. Снимка ЕПА/БГНЕС

Авиокомпаниите се опитват да осигурят високоскоростни мрежи за полетите си, които ще позволят на пътниците да използват мобилните устройства по време във въздуха и да имат достъп до интернет.

Над 6 000 самолета по света предлагат Wi-Fi на борда си през 2016 г. До 2021 г. се очаква те да са над 17 000.

Интернетът във въздуха има лоша репутация сред клиентите на авиокомпаниите, но чрез новите технологии се очаква това да се промени възможно най-скоро.

ViaSat-2 и Eutelsat 172B използват електродвигатели. Вместо да пренасят ракетно гориво, сателитите ще са по-добре технически оборудвани без това да увеличава масата им и да пречи на функционирането им.

ViaSat-2 е конструиран от компанията “Боинг“, а Eutelsat 172B е първият подобен сателит на европейската компания “Еърбъс“.

ViaSat-2 ще осигурява комуникационни услуги за клиенти в Северна, Централна и част от Южна Америка и Карибските острови, както и на кораби и самолети в и над Атлантическия океан.

Изстреляният в орбита през 2011 г. ViaSat-1 вече постигна успех при осигуряване на интернет на авиокомпаниите. По-големият капацитет и по-добрите технически възможности на ViaSat-2 ще осигури по-бърз и надежден интернет и ще обхване повече клиенти.

Директорът на проекта Рик Балдридж коментира пред “Би Би Си“:

“Смятаме, че хората искат да използват мобилните си устройства във въздуха по същия начин, както на земята; това е залогът, който направихме. Авиокомпанията “Джет Блу“ отложи предлагането на Wi-Fi в самолетите си, защото чакаха нас, а сега осигуряват за пътниците 12 мегабита в секунда безплатно.“

Eutelsat 172B пък ще бъде разположен близо до 180-ия меридиан и ще осигурява високоскоростен интернет за региона на Азия и Тихия океан.

Рудолф Белмер, изпълнителен директор на проекта, коментира:

“Високоскоростните връзки в самолетите по време на полет досега бяха ограничени главно до американски полети. Сега те са достъпни в Азиатско-Тихоокеанския регион и идват към Европа. Виждаме, че изискванията към авиокомпаниите се увеличават неимоверно. Вярно е, че технологиите невинаги са задоволявали търсенето, но с въвеждането на тези сателити през следващите няколко години ще можем да осигурим стабилни връзки в самолетите, което значи, че ще може да гледате “Нетфликс“ по време на полет.“