"Пътна карта" за проучване на въпроса за развитие на газопреносната инфраструктура на територията на България, като се отчитат правилата на ЕК, са подписали министърката на енергетиката Теменужка Петкова и председателят на управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер. Новината съобщиха от пресцентъра на министерството. 

Двамата са разговаряли в Санкт Петербург, където Петкова участва в Петербургския международен икономически форум - 2017.

България и "Газпром" са обсъдили "сътрудничеството в газовата сфера" и било отчетено ,че от 2013 г. насам непрекъснато се увеличават доставките на руски природен газ за България - през първите пет месеца на 2017 г. увеличението е с 14,5% спрямо същия период на 2016-а.

"По време на срещата, особено внимание бе отделено на въпросите по организацията на доставките на природен газ за България в дългосрочна  перспектива. Алексей Милер информира Теменужка Петкова за изпълнението на проекта "Турски поток" и изрази увереност, че създаването на нови мощности за пренос на газ през акваторията на Черно море ще допринесе в значителна степен за повишаване сигурността на доставките на природен газ за потребителите от Южна и Югоизточна Европа, в това число и за България", пише в съобщението до медиите.

От него става ясно още, че министър Петкова е информирала шефа на "Газпром" за развитието в газопреносната ни система и за концепцията за газоразпределителен център - т.нар. "газово хъбче" (по Бойко Борисов - б.р.)