Прокурорите в България се оказаха големи привърженици на електронния вот, показа проведеното днес гласуване за членове на бъдещия нов Висш съдебен съвет в колегията на обвинителите. Това са първите преки избори за членове на органа, управляваш съдебната власт, в които право на вот имаха всички прокурори. Те трябва да излъчат четирима души за ВСС, избрани сред 12-те кандидати.

Вотът започна в 8 ч сутринта и приключи в 18 ч. Още по пладне повече от половината от имащите право на глас 1505 прокурори вече бяха посочили свои фаворити. И въпреки че имаше сериозни съмнения за защитеността на софтуера и надежността на електронното дистанционно гласуване, което се използва за първи път, общо 1096 магистрати пуснаха електронни бюлетини от 1377, които бяха заявили предварително, че ще се възползват от новата система.

С хартиени бюлетини в Съдебната палата в София гласуваха едва 89 "червени тоги". По традиционния начин вота си пуснаха и петима от общо 12-те  кандидати за четирите места в прокурорската колегия на новия ВСС. Това са прокурорът от Върховната административна прокуратура Мери Найденова, Ясенка Шигарминова от Апелативната прокуратура в Пловдив, Огнян Дамянов от Окръжната прокуратура в Разград, Евгени Иванов от Военно-апелативната прокуратура и окръжният прокурор на Перник Пламен Найденов.

Гласуването с хартиени бюлетини не бе предпочитаният от прокурорите вариант.

Най-много гласове е получил окръжният прокурор на Перник Пламен Найденов – 467. След него с 461 гласа е апелативният прокурор от Бургас Георги Кузманов. На трето място с 443 гласа е прокурор Даниела Машева от ВКП, а четвърта е апелативният прокурор от Пловдив Ясенка Шигарминова с 442 гласа.

След тях са окръжният прокурор от Разград Огнян Дамянов с 440 гласа, районната прокурорка на Пловдив Гергана Мутафова с 426 гласа, Евгени Иванов от Военно-апелативната прокуратура с 365 гласа, зам.-апелативният прокурор на София Галина Стоянова с 272 гласа, зам.-окръжният прокурор на София Ивайло Медаров с 231 гласа, Пламен Марков от Апелативната специализирана прокуратура със 173 гласа, прокурор Магдален Маринов от ВКП със 172 гласа и прокурор Мери Найденова от ВАП – 142 гласа.

По закон, щом днес не бяха запълнени четирите места за обвинители във ВСС, утре ще се проведе втори тур. В него ще участват кандидатите, получили по-малко гласове от необходимото (50% от гласувалите плюс 1). Ако и след втория тур няма кандидати, събрали повече от половината гласове, членове на новия съвет ще станат обвинителите, получили най-много гласове. 

Прокурорската колегия на ВСС се състои от 11 членове - петима се избират от Народното събрание, четирима - от прокурорите, един - от следствието и това в новия състав ще е шефът на Националната следствена служба Евгени Диков. 11-ият член е главният прокурор.