Задочен предизборен дебат между премиерката и лидер на Консерваторите Тереза Мей и лидера на Лейбъристите Джереми Корбин се състоя 6 дни преди предсрочните парламентарни избори във Великобритания. Двамата трябваше да отговарят на въпроси на публиката в непрекия сблъсък, съобщи "Евронюз". 

Един от най-острите въпроси към премиерката Мей бе за решението й да поиска предсрочния вот. 

"Свикахте изборите за благото на Консервативната партия, но ще има обратен ефект!", обърна се към нея зрител на дебата. 

Отговорът на лидерката на Консерваторите:

"Не, свиках общите избори, защото вярвам, че британците имат правото да гласуват и да кажат кой искат да ги води по време на преговорите за Брекзит. И вярвам, че трябва да имат министър-председател, който да уважава волята им."

Самите преговори за начина на излизане на Великобритания от ЕС започввт само няколко дни след вота. Според последните социологически проучвания на Острова партията на Мей към момента губи шансове да получи мнозинство в бъдещия парламент. 

Според нея обаче Великобритания може да получи добра сделка от ЕС, но повтори тезата си, че "никаква сделка е по-добрият вариант от лоша сделка".

Един от въпросите съм лидера на опозицията Корбин бе защо британците трябва да повярват на него и партията му за това, че ще договорят добър вариант за Брекзит. Отговорът на Корбин:

"Позициите ни относно Брекзит са ясни. Състоя се референдум. Взе се решение. Напускаме ЕС. Имаме страхотен екип от много опитни хора."