Собственикът на микробуса, в който загинаха днес 9 мигранти и шофьорът след катастрофира на автомагистрала "Тракия" е заловен, съобщи на пресконференция главният секретар на МВР Младен Маринов

Общо 17 души са пътували тази нощ в посока София, когато около 5,30 ч сутринта на 98-ия километър микробусът се блъсва в дърво. 

Шофьорът се оказа неправоспособен - на 16 години, регистриран в полицията за кражба и грабеж тази година в София. Полицията е претърсила дома му в кв. "Модерно предградие" в столицата.

В момента полицията работи по три версии, като най-вероятната е, че младежът е заспал зад волана, тъй като няма спирачен път. Маринов уточни, че е възможна и техническа неизправност на микробуса или друг автомобил.

Всички в колата са били откарани в Областната болница в Пазарджик, но 10 са починали от раните си. Останалите са хоспитализирани, двама са в критично състояние.

"Всички са мъже, представили се от Афганистан. Ранените са приети малко преди 6.00 часа тази сутрин в Спешното отделение на болницата. Починалите при инцидента са откарани в моргата, останалите 7 души, според нараняванията си, са настанени в ортопедията, хирургиите и останалите отделения”, обяснява д-р Васил Вълчев, началник на пазарджишката болница. "Нито един от тях няма документ за самоличност. Въпреки това всички са приети в болницата и им се оказва необходимото внимание и лечение."

Според прокуратурата нелегалните мигранти са мъже от Пакистан, Афганистан и един сириец.

Мястото на катастрофата е отцепено от криминалисти за оглед.