Над 1500 души бяха ранени на площад "Сан Карло" в Торино по време на финала в Шампионската лига между "Ювентус" и "Реал" (Мадрид) снощи.

Десетки хиляди запалянковци на Юве се бяха събрали в центъра на града си, за да гледат двубоя на огромен екран. По информация на местните медии при 3:1 за "Реал" настава масова паника заради фалшива бомбена заплаха.

 

Момче хвърлило бомбичка и извикало, че това е експлозив. Хиляди панически хукнали да бягат във всички посоки, като хаосът бързо обхваща целия площад. Мнозина са паднали и така са се наранили. Няма данни за загинали.

Няколко свидетели на случилото се го определиха като нещо подобно на трагедията на стадион „Хейзъл" през 1985 г. в Брюксел, когато по време на финала на Купата на европейските шампиони между Ювентус и Ливърпул загинаха 39 души, а стотици бяха ранени.

Полицията бързо опитала да се намеси и успокои хората, но "Сан Карло" се опразнил още преди края на мача в Кардиф. На място са пристигнали линейки, а други пострадали са потърсили помощ в болници в Торино.

"Чухме викове и на момента хиляди хора се втурнаха към изхода. Сред нас имаше деца, които загубиха родителите си, получи се пълен хаос. Всеки трябваше да се спасява сам, наложи ми се да стъпвам върху хора, за да се измъкна", разказа един от феновете на Ювентус. По последни данни петима са в критично състояние, като седемгодишно дете е с травми в гърдите и главата. Лекарите се борят също за живота на млада жена.

За нещастие на тифозите на "Ювентус", техният любим отбор загуби от "Реал" с 1:4.

Засега няма данни за пострадали български граждани при инцидента в Торино, при който бяха ранени около 1000 души на централния площад "Сан Карло" след паника, настъпила вследствие на фалшива информация за експлозии, се казва в съобщение на генералното консулство на България в Милано.

Българските граждани могат да подадат сигнал за техни близки, които може да са били засегнати при инцидента, на дежурния телефон на генералното консулство:

Телефон за спешни случаи: 00393337826043

Ел. поща: Consulate.Milan@mfa.bg