Три дни, след като американският президент Доналд Тръмп обяви, че САЩ излиза от Парижкото споразумение за климатичните промени, огромна част от САЩ "заобиколи" държавният глава. До днес 187 американски града са заявили, че ще спазят условията на историческото споразумение.

В тях живеят над 52 милиона американци - става дума за някои от най-големите градове в страната.

Първи пример несъмнено дадоха от Питсбърг - още веднага след речта на Тръмп, който отбеляза, че са го избрали те, а не парижани - по всяка вероятност ползвайки ги за пример заради съзвучието на имената. Кметът на града веднага заяви, че ще следва условието на споразумението "за нашите хора, нашата икономика и бъдеще".

Три щата - Калифорния, Ню Йорк и Вашингтон - също заявиха, че ще игнорират решението на президента. Ден след като Тръмп обяви оттеглянето 61 кмета казаха, че няма да го подкрепят. Днес са вече 187 и по всичко личи, че ще се увеличават.

Парижкото споразумение бе подкрепено от 195 суверенни държави, на практика единствените, които не застанаха зад него, бяха Никарагуа, която иска по-строги наказания за тези, които не го спазват, но твърди, че ще следва дори по-строги мерки, и Сирия, в която има гражданска война. Решението на Тръмп бе базирано на идеята, че условията на споразумението, което цели да намали ефекта от глобалното затопляне, са лоши за американския бизнес. Американският бизнес - от технологични гиганти като Apple и Tesla, до петролни компании като ЕксонМобил, обаче не се съгласиха с него.

Изглежда, че е напълно възможно скоро по-голямата част от САЩ да игнорира Доналд Тръмп - поне по отношение на този въпрос местното управление има тази власт.

Излизането от споразумението бе едно от предизборните обещания на сегашния президент. Тръмп също така е обявявал, че смята глобалното затопляне за "измама, измислена от китайците".