Руски шпиони и дипломати са били замесени в продължили почти десет години усилия за разпространение на пропаганда и провокиране на разделение в Македония. Това е било част от по-широко регионално усилие да бъде попречено на балканските страни да се присъединят към НАТО.

Това е заключението от пакет разузнавателни документи, придобити от международния Проект за разследване на организираната престъпност и корупцията (OCCRP) в партньорство с македонската Нова телевизия и Мрежата за разследване на престъпността и корупцията.

Документите са доклади на македонското контраразузнаване и в тях се описват действия на сръбското разузнаване в подкрепа на антизападните и проруски националисти в Македония.

Документите дават най-ясната досега представа за продължаващите действия на Русия да увеличи влиянието си в страните от бивша Югославия и да задържи региона далеч от Запада. През април парламентът в Черна гора ратифицира присъединяването към НАТО. Македония и Босна и Херцеговина също искат да се присъединят, а дори и Сърбия има задълбочени отношения с Алианса, въпреки че много сърби имат лоши спомени от НАТО след бомбардировките от 1999 г., припомня OCCRP.

През последните девет години Македония е била подложена на „продължаваща мощна подривна пропаганда и разузнавателни дейности, реализирани от посолството на Руската федерация”, твърди справка от Владимир Атанасовски, директор на Македонската служба за сигурност и контраразузнаване. Началото на действията на Русия съвпада с момента, когато Македония се препъна по пътя си към НАТО – през 2008 г. Гърция наложи вето заради спора за името на страната.

В документа пише: „Като използва активи и методи от т.нар. мека сила като част от стратегията на Русия на Балканите, целта е да бъде изолирана страната (Македония) от влиянието на Запада.”

„Още повече че руската външна политика е в тясна връзка с енергийна стратегия, чиято цел е контролът върху стратегически енергийни ресурси чрез партньорство в балканските страни.”

Според документа целта на Русия е да постави Македония „в състояние на изключителна зависимост от политиката на Русия”.

Действията на руското разузнаване са били дирижирани от посолството в Скопие от трима агенти от Службата за външно разузнаване, които са били наблюдавани от център в Белград, както и от четирима агенти от военното Главно разузнавателно управление (ГРУ), координирани от София, пише още в документите. Също били замесени представители на държавната информационна агенция ТАСС и на „Россотрудничество”, руската правителствена агенция за помощ. Според „Вашингтон пост” тази агенция е била разследвана за опити за вербуване на шпиони в САЩ.