Президентът на република България (2002-2012) Георги Първанов определи като голяма новина подписаната от Теменужка Петкова и Алексей Милер „Пътна карта” за проучване на въпроса за развитие на газопреносната инфраструктура на територията на България.

Споразумението бе подписано в събота в Санкт Петербург по време на Петербургския международен икономически форум, в който участва българската министърка на енергетиката. За подписаната „Пътна карта” с председателя на управителния съвет на „Газпром” Милер съобщи пресцентърът на енергийното министерство.

„Там (в споразумението – б.р.) пише, че щели да проучват. Не на нас тия номера. България е проучена за 45 години. Значи става дума за една втора тръба от „Турски поток” да премине през България. Аз приветствам.

Това не е „Големият шлем”, но това е един „малък шлем”, каза Първанов пред Нова телевизия.

Изразът „Големият шлем” бе използван именно от Първанов през 2008 година, след като договори с президента на Русия Владимир Путин развитие на трите руски енергийни проекта в България – петролопровода „Бургас-Александруполис”, АЕЦ „Белене” и газопровода „Южен поток”. И трите не бяха реализирани.

Няма да минат 63 милиарда, както бяхме договорили за „Южен поток”, но може да минат 15-16 милиарда. Това е знак е за възстановяващ се диалог”, заключи Първанов.

„Южен поток” не бе реализиран, защото условията на „Газпром” противоречаха на изискванията на Европейския съюз за равнопоставеност на пазара и разделяне на доставчика на газ от собственика на инфраструктурата. Това накара Путин да обяви края на проекта на 1 декември 2014 г. от Анкара.

В съобщението от събота за „Пътната карта” между България и „Газпром” е записано: „като се отчитат правилата на ЕК”.

Според Министерството на енергетиката още „Алексей Милер информира Теменужка Петкова за изпълнението на проекта "Турски поток" и изрази увереност, че създаването на нови мощности за пренос на газ през акваторията на Черно море ще допринесе в значителна степен за повишаване сигурността на доставките на природен газ за потребителите от Южна и Югоизточна Европа, в това число и за България”.

Георги Първанов нарече още „ялови” идеите, около които се обединиха партиите на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Румен Радев.

Нов преглед и нова стратегия за националната сигурност – колко души според вас знаеха текста на тази стратегия?”, попита с усмивка Първанов.

Той критикува още приетата бюджетна рамка за развитие на отбраната до 2024 година.

„Дотогава ще се случат толкова неща. Рамката е 2% от БВП. Колко беше през 2006 година? 2,42 процента. Нужен е много по-строг контрол за разходването на средствата.”