Концесионерът на мангановата мина "Оброчище" „Евроманган” ЕАД има неизплатени концесионни възнаграждения към бюджета в размер на близо 205 000 лева, съобщи пред БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

На това основание от правото, което ми дава Законът за подземните богатства, от днес временно ще прекратя тази концесия до изпълнение на ангажиментите на концесионера”, обяви Петкова.

Миньорите от „Оброчище” провеждат поредна стачка. 17 от тях отказват да излязат от галериите на 300 метра под земята заради ново забавяне на заплатите и ваучерите за храна. Това се случва само два месеца след прекратяването на предишната стачка. Тогава с посредничеството на омбудсмана Мая Манолова бе подписан колективен трудов договор. Според миньорите обаче нито една от точките в пописания договор не се спазва. Манолова днес отново е на посещение в мината.

Временно се спират всички дейности по добив, но всички други задължения остават”, поясни министър Петкова.

Тя призова миньорите да излязат от мината, за да може и концесионерът да изпълни ангажиментите си и да не бъде подлаган на риск животът им.

"Това временно спиране на договора не е основание да се търсят неустойки от страна на концесионера, както и не е и основание да се счита, че периодът, за който ще бъде спрян временно този договор, следва да бъде и задължително увеличен срокът на концесията ", обясни министърът.

Фирмата „Евроманган” ЕАД е собственост на кипърската офшорка „Пойнтър трейдинг лимитид”. Управлява се от британеца Дейвид Уелингс и украинските граждани Игор Шпагин и Людмила Соколенко.

По-късно през деня главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че по негово разпореждане Окръжна прокуратура-Добрич е влязла в мината днес към 9:30 ч. От една страна се извършва общонадзорна проверка - заедно с ДАНС, МВР, Държавна инспекция по труда и НАП.

"На практика проверява се спазването на действащите закони - и данъчни, дори тези, които са свързани със замърсяването и опазването на околната среда от концесионера.

Другата линия е разследване, в резултат на което трябва да се установи дали количествата манганова руда, които са добити и са декларирани пред данъчните органи като добив и съответно - печалба, съответстват на действително добитите", каза Цацаров.

До този момент е установено, че промишлените отпадъчни води от мината се изливат в река Батовска, без никакво пречистване, което е било задължение на „Евроманган“ АД по силата на договора за концесия.

Иззета е цялата счетоводна документация на фирмата концесионер и управлението на мината е блокирано до евентуалното установяване на данни за престъпление.

Главният прокурор допълни, че имат данни, че добивът от мината е "твърде богат", а е декларирала, че работи на загуба. И специално се върна към приватизацията:

"Ние, разбира се, опитваме да ликвидираме последиците от един очевидно недобросъвестен концесионер. Но ако търгнем пò отначало, ще стигнем отново до т.нар. приватизационни досиета. Нека си зададем въпроса кога е приватизирана мината, на каква сума е приватизирана и, доколкото зная - добивът от нея е твърде богат. Въпреки че е декларирано, че мината работи на загуба."