Страните от Персийския залив обвиниха Катар в подкрепа на террористични групи и поискаха изолация на държавата заради заплахи за националната сигурност, съобщи Би Би Си. Скоро след това Йемен и Либия се присъединиха към четирите държави.

Йемен заяви, че Катар работи с техни врагове от общността Хути, които са свързани с Иран. Шиитското движение от години се опитва да завземе властта в Йемен.

"Катарските практики за справяне с метежниците (Хути) и подкрепата за екстремистки групи станаха ясни", заяви правителството на Йемен, предаде "Ройтерс".

Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет обявиха, че ще изтеглят дипломатическия си персонал от Катар, а Саудитска Арабия заяви, че катарски войници ще бъдат оттеглени от продължаващата война в Йемен.

Катар смята, че няма "легитимни причини" за действията на четирите арабски държави и те са "нарушение на суверенитета на страната". Външното министерство на Катар коментира, че късането на дипломатическите отношения няма да се отрази на гражданите на страната. 

Саудитска Арабия заяви, че е взела решение да скъса дипломатическите си връзки поради катарската "прегръдка с различни терористични и сектантски групи, насочени към дестабилизиране на региона", включително "Мюсюлмански братя", "Ал Кайда", "Даеш" и групи, подкрепяни от Иран в източната провинция на Саудитска Арабия Катиф, предаде сайтът Gulfnews. 

Трите държави са дали две седмици на катарските граждани да напуснат техните държави, предаде Ройтерс. Всички четири държави заявиха, че планират да прекъснат въздушния и морския трафик, а Саудитска Арабия обяви, че също ще затвори сухопътната си граница с Катар.

Коалиция, ръководена от Саудитска Арабия, която повече от две години се бори срещу бунтовниците от Иран в Йемен, обяви, че Катар вече не е добре дошла в Алианса. Катарските войски, които участват в конфликта, трябва да бъдат отзовани в най-скоро време, коментира Саудитска Арабия. 

Държавната информационна агенция на Бахрейн заяви, че страната прекъсва връзките си с Катар, защото Доха "разтърсва сигурността и стабилността на Бахрейн и се намесва в нейните дела".

Египет също обяви закриването на своето въздушно пространство и морските пристанища за всички видове транспорт от Катар, "за да защити националната си сигурност", се казва в изявление на външното министерство.

Kатарските авиолинии обявиха на официалния си сайт днес, че прекратяват всички полети към Саудитска Арабия. По същото време "Air Arabia", авиокомпания от Обединените арабски емирства съобщи, че прекъсва полетите си към Доха до по-нататъщно уведомление. 

Конфликтът между Катар и другите държави от Персийския залив започна след атака срещу Катарската информационна агенция (КИА) през май.  Тогава официалните медийни платформи на агенцията, започнаха да споделят непотвърдени коментари на катарския емир срещу политиката на Доналд Тръмп, която "няма да продължи дълго." Катар отрече истинността на изявленията и обяви, че те са дело на хакерска атака.Въпреки отричането на Катар, няколко медии от Саудитска Арабия продължиха да разпростряняват разкредитираните истории, което породи изненада в някои служители на катарското правителство. 

Разделението между персийските държави се случва малко след посещението на американския президент Доналд Тръмп в Саудитска Арабия. Целта на това посещение бе да обедини усилията на САЩ и държавите от Арабския свят срещу тероризма и екстремизма, както и подкрепа за борбата на САЩ с "Ислямска държава".

Гейл Лемнън, старши сътрудник в Съвета за външни отношения смята, че има две вероятни причини за действията на Саудитска Арабия. 

"Едната е, че Саудитска Арабия се чувства окуражена след посещението на Доналд Тръмп и факта, че администрацията на Тръмп има силна позиция по отношение на Иран, подкрепен от Катар," казва Лемнън пред Си Ен Ен.  "Друга теория е, че това е продукт на месечното напрежение, което ескалира след историята на хакерите в катарската агенция."

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, който е на посещение в Австралия заяви,  че не очаква решението да се отрази на борбата срещу тероризма в световен мащаб, но призова страните да работят по преодоляване на техните различия. Заместник-началникът на щаба на иранския президент Хасан Рухани написа в "Туитър", че късането на взаимоотношенията с Катар няма да реши кризата в Близкия изток.

"Времето за прекъсване на дипломатическите връзки и затваряне на границите е отминало ... това не е начин за разрешаване на кризата. Тези страни нямат друг избор освен да започнат регионален диалог."

Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн, Оман и Катар формират регионален съюз, известен като Съвет за сътрудничество в Персийския залив (ССПЗ). Съюзът се разглежда като един от най-влиятелните в Близкия изток. Кувейт и Оман остават единствените членове на ССПЗ, които поддържат връзки с Катар.

Информационната агенция на ислямската република (IRNA) написа, че  иранският председател на парламентарната комисия по национална сигурност и външна политика Алаедин Боруджерди, е казал, че търканията между Саудитска Арабия и Катар се дължат на визитата на Тръмп и голямата оръжейна сделка, която двете държави подписаха през май. Междувременно турският външен министър Ахмет Давутоглу помоли за мирен диалог за разрешаване на проблема. 

"Ние сме натъжени от сегашната картина. Ще предоставим всякакъв вид подкрепа за нормализирането на ситуацията. " предаде изявлението на Давутоглу "Вашингтон Пост".

Външното министерство на Малдивите съобщи, че страната прекратявя връзките си с Катар.Правителството на страната взело това решение, заради силната си опозиция срещу действия, които насърчават тероризма или екстремизма.