"България изпълнява техническите критерии, но неформалните контакти очевидно показват, че Европейската централна банка (ЕЦБ) не е склонна да допусне страната ни да влезе във валутно-курсовия механизъм ERM II (б.р. чакалнята за еврозоната). Идеята за разширяване на еврозоната е по-скоро политически шум, отколкото реално намерение", коментира икономистът Георги Ганев по Блумбърг тв. 

Според него здравето на ЕС ще се подобри значително, ако властта се върне на национално ниво, дори по-ниско - на регионалното и общинското ниво.

„В документа за размисъл относно задълбочаването на икономическия и паричния съюз на Европейската комисия доста по-слабо е застъпен моментът с връщане на "изграждането на сградата на Европа" на основата на четирите свободи“, коментира още Ганев.

„Пиер Московиси (еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси, б.р.) малко предварително обяви, че ще направи предложение, на което няма да може да се откаже, и то беше малко ала Марио Пузо (б.р. - автора на „Кръстникът“). Единственият субект, към който може да се направи такова предложение, е ЕЦБ, защото тя е европейският орган, тотално блокирал разширяването на еврозоната“, заяви макроикономистът.

От десет години ЕЦБ не е допуснала никого във валутно-курсовия механизъм ERM II, а Европейската комисия не може да прави предложение.