Изобретателката на "фиджет спинъра" - играчка, която придоби огромна популярност по света през последните седмици, нама да спечели и цент от масовата лудост по изобретението си, защото не е подновила патента си.

Много преди лудостта по спинърите да обхване света, изобретателката Катрин Хетингър преминава през труден период. Тя има заболяване, наречено миастения гравис. То се изразява в невъзможност на инструкциите на мозъка да достигат винаги до мускулите. Затова страдащите от заболяването трудно движат ръцете си. По това време дъщеря й Сара е на седем години.

"Не можех да хвана играчките на дъщеря си и да си играя с нея", спомня си Хетингър.

Катрин е изобретател и винаги, когато разбере за проблем веднага започва да измисля устройства, с които да го реши. Тя и дъщеря й се опитват да измислят заедно играчка, която могат да играят заедно. Резултатът - малък пластмасов диск, който може да се върти на върха на пръста. През 1993 г. Хетингър патентова играчката и започва да я продава на местни панаири. Тя предлага изобретението си на големи производители на играчки. Преди среща с вицепрезидента на една от компаниите, Хетингър забелязва, че играчката й помага да се успокои.

Нито един от производителите на играчки не е впечатлен от идеята и спинърът така и не започва да се произвежда масово. Патентът изтича през 2005 г. и Хетингър не го подновява. Тя продължава да продава играчката онлайн, но вече няма документ, който да удостоверява, че идеята за спинъра е нейна.

Спинърът, който днес можем да намерим навсякъде, не е същият като изобретения от Хетингър. Нейният изглежда като летяща чиния, която може да се балансира на върха на пръста. Хетингър не печели от полулярността на изобретението си.

"Фиджет спинърите" са направен от пластмаса, силикон или неръждаема стомана и имат хибридни керамични лагери, които им позволяват да се въртят. Производителите ги предлагат като средство за облекчаване на стреса и подобряване на концентрацията. На пазара могат да се открият спинъри в различни цветове, светещи и такива, които издават звуци. Цената им е напълно достъпна - меджу 5 и 10 лв.

Експертите обаче са разделени по отношение на ползата от спинърите - според някои те могат да разсейват вниманието още повече. Според производителите играчката е полезна и за деца, страдащи от аутизъм или хиперактивност.

Скот Колинс, психолог и професор в университета "Дюк" обаче отбелязва, че няма проучване, което да доказва ефективността на спинърите при подобни състояния.

Въпреки популярността на спинърите като устройства, подпомагащи концентрацията, играчките са забранени в много училища, защото са... разсейващи. 

В САЩ и Великобритания училищните ръководства забраняват повсеместно спинърите в класните стаи. Защо? Те често се използват за правене на трикове -  децата се опитват да ги балансират с... нос. Това ги разсейва от ученето и им пречи да се концентрират в час. 

Споровете относно спинърите не са само относно влиянието им върху концентрцията. Противниците на играчката изтъкват множеството случаи на травми при деца вследствие на трикове със спинър - от 5-годишно момче, което погълнало част от играчката, до австралийски тийнейджър, който наранява окото си докато демонстрира уменията си пред приятели.