Президентът Румен Радев отказа да оповести стенограмата от срещата на президента Росен Плевнелиев във връзка с фалита на КТБ от 14 юли 2017 г., тъй като била класифицирана с гриф „поверително“. Главният редактор на сайта „Биволъ“ Атанас Чобанов, който е изискал информацията, съобщи, че ще обжалва в съда. 

Казусът КТБ е обсъден поне на две срещи в президентството - първата е на 29 юни 2014 г., а втората на 14 юли. За първата президентът Румен Радев вече обяви, че има намерение да публикува информация, стига участниците да са съгласни. За втората обаче достъпът е засекретен със следния аргумент:

„Достъпът до исканата информация е ограничен по смисъла на чл.7 ал. 1 от ЗДОИ (Закона за достъп до обществена информация) и е основание за отказ от предоставянето й. Документът е класифициран“, аргументира решението си президентската администрация. 

 

"След като разгледах заявление №64-00-11 от 23.05.2017 г., считам, че са налице предпоставки за отказ за предоставяне на достъп до търсената информация, създадена и съхранявана в Администрацията на Република България", пише в мотивите на президенството. 

Стенограмата за КТБ от срещата при президента Плевнелиев на 29 юни 2014 беше изисквана два пъти по реда на ЗДОИ. Президентът Плевнелиев отказа и двата пъти с аргумент, че тя съдържа елементи на професионална тайна и няма надделяващ обществен интерес.

Според информация изтекла в медиите, на тази среща е взето решение КТБ да бъде оставена нарочно да фалира, обсъждани са мерките за спасяване на ПИБ и е дискутирано предложение от политически лица за „банкова ваканция“. Това означава спиране на банковата система и би довело до блокиране на държавата, неизчислими щети за бизнеса и безпрецедентен грабеж на активи от кръговете близки до Делян Пеевски и Бойко Борисов.

На 21 май президентът Румен Радев, който няколко пъти отказа да разсекрети прословутата стенограма за КТБ след искания по Закона за достъп до обществена информация, се реши документът да придобие публичност.

Държавният глава изтъква, че е изпратил писма до всички участници на срещата при предшественика му Росен Плевнелиев в разгара на банковата криза през юли 2014 г. Повечето се съгласиха.

Истината е, че стенограмата няма никаква юридическа стойност и няма да даде отговор кой ограби КТБ.

Президентът Плевнелиев на няколко пъти даде изявления, от които стана ясно, че разсекретяването на стенограмата би повлияло на националната сигурност и би разклатило състоянието на други банки в България - според анализатори, става дума конкретно за ПИБ.