Публикуваме без редакция писмото на Мария Кавлакова, представителка на "Зелените", към министърката на туризма Николина Ангелкова.

Уважаема госпожо Министър,

Пиша Ви по повод тиражираното вчера Ваше изказване:

„Министърката прогнозира да има отново проблеми на "Корал", Иракли и Карадере. "Знаете, че там има хора, които непрекъснато разполагат незаконно своите палатки, тонове боклуци...", разясни тя."

Може би не сте проследили развитието на този казус, но аз лично опровергах твърденията за “стотици тонове боклук”, оставяни на плажовете Карадере и Корал още през миналата 2016 година. Затова се чувствам длъжна да Ви уведомя за наученото от мен и да предотвратя бъдещи Ваши изказвания по този повод (изказвания, които целят да създадат отрицателни внушения за хората, привърженици на къмпинг-туризма):

- Извозеният боклук от Карадере за 2015 г. е 13.98 тона (съставляващ 1% от общото количество, извозено от община Бяла), като е струвал на община Бяла 970 лв. 

- Извозеният боклук от района на Корал за 2015г. е бил 23 тона (съставляващ 3% от общото кобичество боклук н с. Лозенец), като в приложеният отговор от г-н Ляпчев, можете да видите приблизителни изчисления за стойността (около 800 лв. за депаниране на отпадъците). 

Разбирам също, че сте “открили” заедно с кмета на Царево и представители на РИОСВ, че на Корал няма нито ток, нито вода. Това за обществеността съвсем не е откритие, а тъкмо напротив. Къмпинг Корал и прилежащата му инфраструктура бяха целенасочено заличени от управниците в община Царево. Всичко налично е било премахнато по напълно унищожителен начин - водопровод, ел. мрежа, бунгала и постройки, ведно с участъци дървета, отсечени за дървен материал или огрев. Може би не знаете, но Корал е бил един от най-големите къмпинги в Европа, при това с ток, вода, магазини и всичко необходимо за почивка, дори и на хора неразполагащи с къмпинг оборудване. 

В процеса на “подготовката” на обществено известната сделка “Корал” става пределно ясно, че 38-те строителни разрешения са с три порока, един от които е липсата на съгласуване и възможност за техническа инфраструктура. Същата унищожена инфраструктура. “Да запазим Корал” защити обществения интерес и освети корупционната сделка, с което възпрепятства последващи рецидиви на незаконосъобразни действия и корупционни интереси. Днес Корал е един от трите плажа за природосъобразен туризъм в дългосрочна полза на обществото – плажове, несъсипани от безразборно незаконно строителство.

В добавка бих искала да Ви уведомя, че като посетител на къмпинг Корал и летуващ там, използвам услугата „наем на тоалетна“, която е широкоразпространена и достъпна за всеки. Също така нямам необходимост от ток, тъй като използвам слънчевата енергия за това. Вода, свободно всеки може да закупи от магазините в района или да ползва срещу заплащане в околните курорти.

Аз и моите съмишленици от Карадере, Иракли и Корал сме се погрижили за поставянето на висококачествени указателни табели на плажовете, които да ги обозначат. Табелите стоят целогодишно и дават повече от необходимата информация за туристите и плажуващите, които убедително ги възприемат като табели поставени от държавата и им дават висока оценка.

Бих искала да знаете, че боклуците по плажовете се генерират не от хората, които летуват на тези плажове, а от прииждащите хора от другите градове и курортни комплекси, които държавата успя да съсипе и направи престоят на територията им невъзможен, дори за българския непретенциозен турист.

Така че Ви призовавам да се заемете с по- големите проблеми – трайното бетонно строителство на плажната ивица, незаконните заменки на дюните на първа линия и още много корупционни сделки. Най- важното е изграждане на ОБЩА стратегия за ЧЕРНОМОРСКОТО НИ КРАЙБРЕЖИЕ. Тук може би е мястото да дам идея за проверка: според чл. 22а, ал. 3 от ЗУЧК, кметовете на общините имат задължения за:

- поставяне на указателни табели и
- санитарно-хигиенно поддържане

на всички плажове на територията си, включително и на тези за природосъобразен туризъм. Би било добре да се провери дали това се спазва и ако да - то това би намалило замърсяването драстично.

Съща така лично Ви каня да посетите плаж Корал в края на летния сезон и да видите дали има боклуци. А то няма! Това е факт, който умишлено се премълчава от противниците на къмпирането – плажовете блестят от чистота, защото защитниците им ги почисват преди, по време и след сезона. Прилагам доказателствен материал и за това.

В заключение обръщам внимание, че обществото очаква да си съдействате с гражданите и гражданските организации с добро име, които са доброволните пазители на тези места. Също така да не позволявате като министър да бъдете подведена от неясни или пък ясни интереси, които целят да отклонят вниманието Ви от истинските проблеми на тези райони, а именно незаконното, безогледно и
недалновидно строителство, което сведе България в долните места на класациите за качествен туризъм. Давам за пример – Коста ел Кроко, който е в посещавания от мен район на морето и е грозна емблема на случилото се у нас през последните 25 години.

Всички служим на обществото,

С уважение

Мария Кавлакова