Денят е събота. Президентът Румен Радев и съпругата му се появиха неочаквано на нестинарските игри в странджанското село Българи. За изненадващата визита на държавния глава в региона не се знаеше. Защото бе неофициална и частна. А и първата дама е бургазлийка.

Посещението се прочу покрай бразилска туристка, с която Радев побъбри, след като тя се е поинтересувала "защо е толкова важен", виждайки как го следват хора и задължителната охрана от НСО. (вижте видео след текста)

Какво е правило президенсткото семейство в събота вечерта след нестинарските танци обаче се разбра от една снимка. Тя бе публикувана във фейсбук страницата на "Ten Fingers" - популярно бургаско заведение за жива джаз и рок музика. Кадърът бе с надслов "Приятна, неофициална визита с неслучайни почитатели на хубавата музика!"

А и Деси Радева сподели във фейсбук, че е слушала на живо бандата "Ясен и приятели" в същия клуб. Музикантите свирят хард, прогресивен и арт рок. Управител на бара е музикантът Ясен Димитров. За първата дама се знае, че е меломан и почитател на тези музикални стилове. 

Ден по-късно обаче снимката, запечатала семейство Радеви и още двама души на масата в заведението, изчезна от страницата на "Ten Fingers". Клуб Z се свърза с представители на бара. Оттам ни обясниха, че са я свалили заради "хейта", който е предизвикала в социалните мрежи. Реакция, която е била неочаквана за тях.

В самата снимка нещото, което може да се нарече смущаващо, е, че един от героите на нея изглежда като да държи цигара. А нали пушенето в затворени обществени помещения у нас е забранено. Не, че се спазва, но все пак. И другата въпросителна донякъде е изчезването на кадъра - така и не става ясно какво лошо има държавният глава и половинката му да посетят заведение с хубава жива музика. Както и преди това да се озоват на нестинарски празник непредвидено и неофициално. В съботен ден. 

Изпратихме въпроси до прессекретариата на държавния глава, за да разберем дали случайно оттам не са поискали непринудената снимка на Румен Радев и съпругата му да бъде свалена от страницата на заведението. И ако да - какви са мотивите им. Попитахме още:

Знае ли се кой е авторът на снимката и със съгласието на участниците в нея ли е направена и респективно - разпространена?

Имало ли е човек от екипа на президента по време на неофициалната визита?

На снимката се вижда, че един от хората в компанията на държавния глава и съпругата му е с цигара. Намирате ли това за смущаващо?

Все още очакваме отговорите им. А вероятно нямаше да питаме, ако снимката си беше на мястото, на която я видяхме за първи път.