Русия не трябва да признава споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна, а също така трябва да предложи на Брюксел да изключи от този документ Донбас.

Това заяви Сергей Глазиев - съветник по въпросите на регионалната икономическа интеграция на президента Владимир Путин, цитиран от агенция УНИАН.

"Споразумението е подписано от президент (Петро Порошенко - б.р.) чиято легитимност е съмнителна. Освен това, една четвърт, или по-точно два големи рагиона (Луганска и Донецка области - б.р.) на Украйна изразиха ясно нежелание да живеят в асоциация с ЕС. Изниква въпросът какво да правим с Донбас", заяви Глазиев на заседание на Интеграционния комитет при председателя на Съвета на федерацията.

"Можем ли с ЕС да се договорим за това, че ако част от Украйна не иска да живее в асоциация с Брюксел и да изпълнява неговите директиви, можем ли на тази част на Украйна, която желае да живее с нас в Митническия съюз, да й дадем юридически такава възможност", попита той.

Според Глазиев има световни прецеденти, включително в самия ЕС. Дания е негов член, а принадлежащата й Гренландия не е.

Съветникът на Путин нарече миналата седмица нацист новоизбрания украински президент Петро Порошенко. "Европа опитва насила да накара Киев да подпише това споразумение. Те организираха военен преврат в страната, помогнаха на нацистите да дойдат на власт. Това нацистко правителство бомбардира най-големия регион в Украйна", заяви още Глазиев часове преди подписването в Брюксел на споразумението за асоцииране в„с Украйна.