„По определени показатели здравеопазването е отличник, а по други показатели не е толкова добре. Трябва да се идентифицират проблемите. България има добре развита болнична система, която е оборудвана с модерни технологии. Имаме и лесен достъп до лекари специалисти.”

Това заяви министърът на здравеопазването проф. Николай Петров в сутрешния блок на Нова тв. По думите му у нас има проблем с доверието и отношението към лекарите и трябва да се помисли какво стои зад това.

По темата със задлъжняващите болници министърът даде свой вариант за решение.

„Трябва да се намерят приходи и да се оптимизират разходите, без да пада качеството. Болниците трупат дългове, защото има лимити от НЗОК, а болницата няма право да върне пациент. Трябва да бъде разписано кой е спешен пациент”, каза проф. Николай Петров.

По думите му лимитът за болниците трябва да отпадне, но това трябва да върви ръка за ръка с много стриктен контрол за харченето.

Подуправителят на НЗОК Димитър Петров пък заяни пред Би Ти Ви, че няма да се допусне да има болници, които остават без пари. Риск за медицинските дейности заради надвишени лимити обяви преди седмица спешният институт "Пирогов". По думите на Димитър Петров обаче в края на юни се очаква да  бъдат разпределени всички резерви от бюджета на НЗОК и първо ще се подсигурят със средства болниците с надлимитна дейност.