"Няма завишени цени в програмата за саниране. След една година изпълнение видяхме, че има разминавания и поставихме таван, който беше намаляван на два пъти." Това заяви по Би Ти Ви Тази регионалният министър Николай Нанков.

В момента максималната стойност, до която може да достигнат общо всички дейности по санирането, е 172 лв. на квадратен метър, показва справка на Клуб Z. Има и отделни тарифи за по-ниски и по-високи блокове. Крайната цена за сгради до 8 етажа не може да надвишава 154 лв./кв. м, а за тези над 8 етажа - съответно 172 лв. на квадрат.

Досега са получени 27 сигнала за нарушения при вече 400 санирани сгради и още 550, които са в процес на строителство.

"В случаите с протеклите блокове в Мездра и Стара Загора става въпрос за грешка на строителя и живеещите в тях ще бъдат обезщетени за негова сметка", увери Нанков. 

„През последните няколко месеца се забави подписването на споразумението между Българската банка за развитие и МРРБ като принципал на програмата, за да може да стартират плащанията. Още от другата седмица ще започнат разплащанията  по вече завършените сгради”, обясни регионалният министър.