Пътници скочиха от самолет на пистата на австралийско летище заради фалшива заплаха за тероризъм, предаде Ройтерс. Масовата паника е предизвикана от заплашителна бележка в тоалетната.

На борда на самолета, кацнал на летището в Олбъри, Нов Южен Уелс, е имало 42-ма души. Има арестуван, а обстоятелствата около случая се изясняват.

"Нищо не беше открито, няма реална заплаха, само бележка, така че няма опасност", заяви говорителка на полицията.

Заплахата за тероризъм бе отправена след заложническата драма в Мелбърн снощи, когато жена бе похитена от нападател, идентифициран от властите като Якуб Хайре. След неуспешни преговори за освобождаването й той е убит от полицията. Жертвата е била освободена, а при акцията са ранени трима полицейски служители. 

Отговорност за атаката бе поета от "Ислямска държава". В близката до групировката информационна агенция "Амак" се появи съобщение, според което атаката е "дело на войник на "Ислямска държава" в отговор на предвожданата от САЩ коалиция за борба срещу нея, от която и Австралия е част.

"Тази терористична атака от познат на властите престъпник, който скоро е освободен под гаранция, е шокиращо престъпление. То подчертава необходимостта да бъдем винаги бдителни, винаги да се отбраняваме пред лицето на ислямисткия тероризъм", коментира австралийският премиер Малкълм Търнбул.

Якуб Хайре е сред заподозрените за планиране на нападение срещу войници в Сидни. По време на делото, на което Хайре е оправдан, става ясно, че той влиза в Австралия като бежанец и получава австралийско гражданство.