Европейският съюз ще даде над 50 милиона евро за финансиране на нови африкански военни части, предаде Би Би Си.

Отряди от Мавритания, Мали, Чад, Буркина Фасо и Нигер ще се включат във военното формирование, което ще действа в района на Сахел. Целта на обединението е да се бори с джихадистките групировки в региона и да ограничи незаконната миграция.

В областта Сахел действат много ислямистки групировки, някои свързани с "Ал Кайда". "Боко харам" е една от най-опасните терористични организиции в региона и заплашва стабилността не само на Нигерия, където главно действа, но и на целия регион.

През Сахел минават основни миграционни пътища от Централна към Северна Африка и оттам към Европа. 

"Стабилността и развитието на областта Сахел са ключови не само за Африка, но и за Европа", заяви вропейският комисар за външна политика Федерика Могерини.

Външният министър на Мали обяви, че новите военни сили ще включват 10 000 войници и полицейски служители и ще започнат да действат до края на годината.

Сили на ООН, подпомагани от френски отряди, са разположени в Мали от 2013 г. Повече от 12 000 военнослужещи работят за овладяване на положението в северната част на страната, където действат ислямисти и бунтовници туареги. Нападенията им са ограничени, но атаките срещу мироопазващите сили все още вземат жертви. Тази мисия е една от най-опасните, които ООН е провеждала от десетилетия. За четири години са убити 115 войници от мироопазващите сили. През последните години цели на нападенията са и туристи.