Китайските топ банки са прибрали близо една трета от печалбата на 1000-те най-големи финансови институции в света, съобщи Ройтерс. Агрегираната печалба на китайските банки е $ 292 млрд. - 32% от събраните $ 920 млрд. общо за Топ 1000, показва изследване на сп. The Banker.

За миналата година печалбите на най-големите 1000 банки са се увеличили с 23%, достигайки рекордна стойност, показва статистиката.

Най-доходна е китайската Индустриална и търговска банка (Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), която има печалба от $ 55 млрд. Следващите три позиции също са на китайски трезори - China Construction Bank, Agriculture Bank of China Bank of China.

Американските банки отчитат печалба от $ 183 млрд., което е 20% от сумата в Топ 1000. Там на първо място е банката Wells Fargo с 32 млрд. долара.

Банките в еврозоната се представят слабо, като тяхната печалба възлиза само на 3% от общата маса при цели 25% преди кризата от 2008 г.

Италианските банки общо са на загуба с $ 35 млрд. долара, най-лошото представяне на държава в класацията.

Банките в Япония са направили $ 64 млрд. печалба или 7% от общата сума, следвани от тези в Канада, Франция и Австралия, с по 39 млрд. във всяка страна. После са Бразилия с $ 26 млрд. и Великобритания с $ 22 милиарда.

ICBC запазва позицията си на най-здравата световна банка, ако се гледа капиталовата адекватност - възможността да отпуска големи заеми и да издържа на шокове.

През м.г. Wells Fargo стана най-голямата банка по пазарна капитализация, с борсова стойност от $ 275 млрд. - със $75 млрд повече от ICBC.