Горещ телефон за сигнали за висок шум по морето ще заработи от лятото. Това стана ясно след среща при вицепремиера Валери Симеонов, който събра в Министерския съвет отговорните министри и институции, за да се набележат мерки за спокойствието на туристите през активния сезон.

„В дълг сме на почиващите български граждани и чужденци. Един от основните въпроси, които разгледахме, е прекомерният шум след полунощ. Това е времето, в което според наредбите на общините задължително трябва да се обезпечи нужното спокойствие на почиващите. За съжаление нормативната уредба е нееднозначна и се обединихме около това да подготвим едно споразумение, което да бъде разписано“, обясни Симеонов. 

Ще се налагат глоби на сенчестия бизнес. Симеонов обеща мащабни проверки за туризъм на сиво. Първите инспекции са по заведенията, които не се съобразяват с наредбата за шума.

Вътрешният министър Валентин Радев допълни, че не става въпрос за извънредни акции, а за инициатива, която е в сила през последните няколко години.