"Газпром" и България не обсъждат възобновяване на "Южен поток", а разглеждат варианти за развитие на газопреносната система." Това заяви вицепрезидентът на руската компания Александър Медведев, предаде ТАСС.

По думите му от страната ни не са постъпвали запитвания за увеличаване на доставките на газ. 

"Аз участвах в преговорите. Никакви запитвания за 15 милиарда кубични метра не са получавани", категоричен бе той.

Премиерът Бойко Борисов заяви вчера, че България разчита на руски газ в обем над 15 милиарда куб.м, подготвяйки се за строителството на газоразпределителния център „Балкан“. Той изрази опасенията, че България от страна, транзитираща природен газ, може да се превърне само в негов потребител, ако новите газови потоци ни заобиколят.

Днешното изявление на Медведев е свързано с подписаната в събота в Санкт Петербург „Пътна карта“ между шефа на „Газпром“ Алексей Милер и енергийния ни министър Теменужка Попова.

С нея двете страни са се договорили да проучат въпроса за развитие на газопреносната инфраструктура у нас.

Президентът Георги Първанов коментира, че зад този договор се крие изграждането на втората тръба от "Турски поток", която ще минава през България и ще зарежда с газ Югоизточна Европа. Той определи го като "малък шлем", постигнат от сегашните управляващи в отношенията с Русия в енергийната сфера.

Проектът "Южен поток" бе преустановен на 1 декември 2014 г. по време на посещението на руския президент Владимир Путин в Анкара. Там той обяви идеята за строителството на "Турски поток". 

На 7 май т.г. "Газпром" започна строителството на първата линия на съоръжението, която е предназначена за турските потребители. Двете линии на газопровода трябва да имат капацитет по 15,75 млрд. куб. метра. 

Според известната досега информация и двете отсечки ще излязат на турското крайбрежие. Количествата от първата тръба ще отидат за покриването на нуждите на Турция, а от втората ще бъдат предназначени за страните от Южна и Югоизточна Европа. 

Още не е ясно откъде синьото гориво ще постъпва за европейските държави - през Гърция за Италия или през България за Сърбия и Унгария. 

Сръбският президент Александър Вучич и унгарският външен министър Петер Сиярто много пъти са давали да се разбере, че подкрепят вариант, при който тръбата да минава през България.