"Дори АЕЦ "Белене" да бъде 100% собственост на новия инвеститор, за България остават разходи за милиарди", заяви пред „България Он Ер“ бившият енергиен министър Трайчо Трайков.

"Само цената на свързващата инфраструктура е около 2 милиарда лева, а цялата сметка - управлението на диспечерите на мрежата, окончателното извеждане от експлоатация, радиоактивните отпадъци, както и незастраховаемият ядрен риск, са още много милиарди левове, които вероятно ще се доближат до изграждането на самата електроцентрала", категоричен бе Трайков.

„Дори инвеститорът на АЕЦ "Белене" да няма икономически, а например геополитически цели, пак остават разходи, които трудно могат да бъдат включени в цената на проекта и остава да дойдат от българския данъкоплатец“, допълни той.

Вчера енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че активите и пасивите на АЕЦ "Белене" ще бъдат обособени в отделна компания, за да започне процедура по приватизация.

В края на август страната ни ще разполага с два атомни реактора и държавата трябва да реши какво ще прави с тях, ако има инвеститорски интерес.

Според председателя на Българския атомен форум „Булатом“ Богомил Манчев изграждането на „Белене“ към този момент би струвало около 10 млрд. евро.

„Консервирането на реакторите, след като бъдат доставени, ще е скъпо. Колко ще струва обаче съхранението на реакторите не е ясно, защото не се знае колко време ще престоят на площадката. Би било трудно да бъдат продадени без загуба“, каза днес в интервю за БНР Манчев, който в края на миналата година се оттегли от компанията си „Риск инженеринг“.

„Аз съм привърженик на публично-частното партньорство. Държавата трябва да има участие. Според мен ще се явят двама големи играчи – едните са китайците, другите са руснаците. И ние не знаем какво да им кажем. Умишлено не споменавам американците – искам да видя кои са“, коментира още експертът.