След месеци бездействие най-сетне започнаха реални дейности по укрепването на двата изгорели през август м. г. тютюневи склада в Пловдив, дарение на града от големия благодетел Димитър Кудоглу, съобщава БГНЕС.

Сградите са паметници на културата и сами за себе си, и като част от Тютюневия град. Италианските собственици - фирма R.I.P.A., извършват чрез подизпълнител ремонтните дейности. Към момента е достигнат фундаментът до 55 см дълбочина и се поставят анкерни конструкции, които ще укрепят стените, за да може сградата да устоява на земетресение. Все още не е ясно какво ще бъде предназначението на сградите и какво ще се строи вътре, но външният им вид ще бъде възстановен. Очаква се до три месеца работата да бъде завършена. Третият склад на ул. "Иван Вазов", от който започна пожарът, няма нужда от подобно укрепване, обяснява ръководителят на обекта Ваню Тотев.

Пожарът избухна на 20 август и опустоши четири сгради, а преди дни завърши делото срещу клошаря Любомир Данчев. Той беше осъден на 4 години затвор. Данчев беше обвинен за това, че на 20 август е запалил един от тютюневите складове, който се намира на ул. "Екзарх Йосиф" № 13. След това пожарът се разпростря и върху други постройки и в крайна сметка унищожи четири сгради - паметници на културата. Пожарът е представлявал и опасност за живеещите наоколо. Щетите са за над 11 млн. лева.

Със заповед от 1.09.2016 г. собствениците на паметниците на културата, които изгоряха при пожар през миналия август, бяха задължени от община Пловдив да ги укрепят. Въпреки че неведнъж декларира желанието си да уважи културното наследство на града, Р.И.П.А. обжалва тази заповед. В средата на май Върховният административен съд отхвърли жалба на собствениците на изгорелите тютюневи складове "Кудоглу" - Р.И.П.А. ООД, с която се искаше спирането на предварителното изпълнение на заповедта за укрепването им.

Дружеството на бившия почетен консул на Италия в Пловдив Пиетро Луиджи Гиа е собственик на три от най-ценните сгради в Тютюневия град, които през миналата година изгоряха в съмнителен пожар. Впоследствие стана известно, че преди време искал да ги събори и "преизгради" в административна сграда, но проектът не бил одобрен от Националния институт за недвижимо културно наследство.