"От 2015 г. системата се срути напълно. Прииждаха хора в Европа от различни маршрути, за да стигнат до крайната дестинация, а ние гледахме предаванията по телевизията."

Това каза днес на семинар, посветен на преработката на т. нар. Дъблински регламент, Сесилия Викстрьом, евродепутат от Швеция и докладчик на проектопромените. На медийната среща в Брюксел, посветена на промяна на политиката за убежище на ЕС, тя на няколко пъти подчерта, че европейскта система се е провалила пред теста на реалността и дори я нарече мъртва.

"Дори преди 2015 г. само 3-4 процента от кандидатстващите за убежище в Европа са подлежали на прехвърляне по регламента "Дъблин". Системата е абсолютно мъртва", заключи шведската евродепутатка.

Викстрьом, която е убеден защитник на нуждата от по-голяма солидарност, каза, че в Европейския парламент се сблъскват различни идеи, както и че в Съвета на министрите няма да е лесно, но въпреки това се надявала след лятната ваканция работата върху новия регламент да влезе в решителна фаза.

Какво се предлага?

Повечето докладчици днес бяха единодушни, че трябва да се премахне регистрацията в първата страна на пристигане.

"Трябва да започнем да отстояваме конвенцията от Женева и основните принципи за убежището – това не означава, че всеки, който иска, трябва да получи такова. Хората, които не отговарят на изискванията за регистрация, трябва да бъдат връщани", каза още Викстрьом.

Тя посочи като следваща важна точка нуждата от солидарност: да грантираме, че всяка една държава членка поема своя справедлив дял от отговорността.

"Трябва да гарантираме, че семействата ще имат право да се съберат", каза още тя - това става само с връзки между съответните подаващи молба за убежище лица и държавата членка.

"Трябва да гарантираме всеки кандидат да получава качествена информация и особено важно е да има предпазни клаузи за децата и непридружените деца."

Викстьом заяви още, че дори ще иска да има клауза „по усмотрение“ при всеки конкретен случай – ако например кандидатът знае езика на някоя държава, ако е работил нещо свързано с нея и т.н.

Хората, търсещи убежище, не са регистрирани до един и в крайна сметка си отиват където искат, заключиха днес лекторите. Така те "изчезват от радара" и на службите за сигурност.

Шведската евродепутатка обърна специално внимание, че клаузата за първоначална регистрация води до "вторична миграция", вътре между в самите държави членки на ЕС.

Тежки санкции за "непослушните", включително спиране на еврофондове

Шведската депутатка говори дълго и подчертано в посока на санкции срещу страните, които не правят абсолютно нищо за солидарността и каза че Вишеградската четворка "за щастие" няма блокираща квота в Съвета.

"Европейският съюз не е буфер, където може всеки да си избере по желание. Ако някои държави откажат полагащия им се прием, аз предложих система да се спре временно финансирането им от структурните фондове."

Тя даде пример, че ако някой не изпълнява фискалната дисциплина на общия съюз, ще понесе такива санкции - а при квотите за мигранти...

"Страните членки имат чувството, че се намират на шведска маса, в която да си слагат в чинията само каквото им харесва."

Относно Вишеградската четворка тя обяви, че разбирала как на тези страни им е трудно да минат от 0 процента до 100 % от разпределното количество бежанци, които ще приемат и затова предлага преходен период от 5 години – първо 20%, след това 40% и т.н.

"Аз  не приемам идеята държавите да плащат за лица, нуждаещи се от убежище и пратени от автоматичната система за преразпредление - в края на годината ще се изчисли колко хора ще бъдат неприети и на неприет бежанец да се платят 320 000 евро - каза Викстром. - Първо, за мен е неетично да се слага такава цена "на глава". Цена на човешко същество.

В Съвета обаче вече има мнозинство за това да има някакъв тип финансови последици за страни, които не спазват споразуменията и не поемат своя справедлив дял от общата отговорност."

Споразумението с Турция стана факт именно защото не функционираше европейската система за убежище, призна тя в отговор на журналистически въпрос.

Алесандра Мусолини е търсена "звезда" от журналистите в Европарламента.

Алесандра Мусолини от ЕНП я контрира при последвалата дискусия - че не е съгласна дори да се спазва принципът за събиране на семействата.

"Ами когато семейтвото е съставено след пристигането на мигранта в държавата членка, това е много деликатен въпрос. По този начин наистина ще се превърнем в примамлива точка, ще се засили факторът на привличане, а не към това се стремим", отсече тя.

По-късно през деня и еврокомисарят Димитрис Аврамопулос потвърди:

"Да, ще започне налагане на финансови санкции на страни за нарушения. Но това не ме прави щастлив", каза комисарят по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството.

Успехът на тази реформа зависи изцяло от солидарността - географията не може да бъде повод за непропорционално поемане на отговорност.

Предлагаме да има конкретен механизъм за разпределение, което да се вложи в новата сиситема „Дъблин“, каза още Аврамопулос.