Нобеловият лауреат за литература за 2016 г. Боб Дилън изпрати традиционната нобелова лекция на академията на 4 юни. Тя беше споделена в писмен и аудио вариант на официалния сайт на Нобеловата награда. Дилън беше на косъм да не получи паричното възнаграждение, което му се полага към Нобела, ако не изнесе лекцията. Тя задължително трябва да бъде представена в рамките на 6 месеца след получаване на отличието.

С тих и спокоен тон, под акомпанимента на пияно, легендарният музикант и поет обяснява връзката между литературата и музиката. Като част от вдъхновението за написването на текстове на песни, Дилън споменава "Моби Дик", "Одисея" на Омир, английския поет Джон Дън, "Дон Кихот", "Пътешествията на Гъливер" и "Повест за два града" на Чарлз Дикенс.  След това цитира музиканти като Бъди Холи, които го вдъхновяват и чиято музика е променила живота му.

"Когато за първи път получих тази Нобелова награда за литература, трябваше да се чудя как точно песните ми са свързани с литературата. Исках да помисля върху това и да видя къде е връзката. Ще се опитам да ви обясня това," започва речта си Дилън.

Кънтри, блус и фолк баладите създадоха усета ми за езика, жаргона и детайла, които трябва да се излее в една песен, продължава обяснението си нобеловият лауреат. Но за да може да пише хитове, които ще завладеят сърцата на милиони хора, му е трябвало още нещо. Това са принципите и информираното мнение за света, получени в училище по време на часовете по литература, в които се е запознавал с книги като "Дон Кихот" и "Моби Дик".

"Взех всичко това с мен, когато започнах да композирам текстове. И темите от тези книги се простираха в много от песните ми, било то съзнателно или неволно. Исках да пиша песни, които са различни от всичко друго, което хората някога са чували, и тези теми са от основно значение," разказва още изпълнителят. 

Текстописецът анализира литературното си усъвършенстване като дава обстойно обяснение на личното и артистично влияние на три от творбите - "Моби Дик" на Херман Мелвил, "На Западния фронт нищо ново" от Ерих Мария Ремарк, и "Одисея" на Омир. Той прониква в скритите проблеми и теми на всяка една творба, като очертава точките и детайлите, които са намерили място в живота и работата му.

"Но песните не приличат на литературата," завършва речта си Дилън. "Те трябва да се пеят, не да се четат. Думите в пиесите на Шекспир са предназначени за сцената. Точно както текстовете на песните трябва да се пеят, не да се четат от страница. И надявам се, че някои от вас имат възможност да слушат тези текстове по начина, по който са били предназначени да бъдат чути."

Традиционната нобелова лекция може да бъде под формата на реч, писмо, представление, видео и дори песен. Лекцията трябва да се проведе в рамките на шест месеца от 10 декември, датата на официалната церемонията за Нобеловата награда, и годишнината от смъртта на основателя на наградата Алфред Нобел. Изнасяне на лекцията е и едно от условита за получаване на паричната награда от 8 млн. крони, или 923 000 долара.

Боб Дилън получава нобелова награда за литература, за "създаването на нови поетични изрази в рамките на великата американска песенна традиция ". Комисията към нобеловата награда трябваше да чака две седмици отговора на Боб Дилън, като се смяташе, че той може да откаже престижното признание. Певецът отказа да присъства на церемонията по награждаването поради други ангажименти.