Eвропейската комисия предупреди, че подготвя процедури за нарушение срещу държавите членки, които не са приели мигранти, подлежащи на релокация от Гърция и Италия.

В месечния си доклад от юни по двете схеми за преместване на общо 160 000 мигранти от 2015 година комисията "ще уточни позицията си по откриване на процедури за нарушение", каза Наташа Берто, нейна говорителка.

Тя припомни доклада от май, в който се казва, че такива процедури заплашват страните, които не сa приели никакви мигранти от квотите си или от една година не са обявили свободни места пред гръцките и италианските власти.

Австрия, Полша и Унгария са неприелите нито един преразпределен от Гърция и Италия мигрант, а Чехия не е обявявала свободни места от година според майския доклад.

България и Словакия също са цитирани в него със забележката "да спрат да приемат строги и произволни предпочитания за премествания от Италия".

Страната ни досега е приела всичко на всичко 29 души от Гърция. Властите изтъкват, че са готови да приемат повече, но няма желаещи да дойдат у нас. Освен това те извършват подробни проверки на кандидатите за преместване от гледна точка на националната сигурност.

Майският доклад отчете, че за почти две години от планираните 160 000 премествания са извършени 18 400.