Говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас отрече днес ЕС да е бил "под натиск или шантаж" от Китай по време на последната им среща на върха миналия петък в Брюксел.

Страните изразиха обща позиция в подкрепа на Парижкото споразумение за климата в отговор на решението на президента Доналд Тръмп да оттегли САЩ от него. Те обаче запазиха различията си в областта на търговията, което според Схинас е причината да не подпишат съвместно заключително комюнике. 

"Не се чувствахме под натиск или шантажирани", каза Схинас. "Това, което ни интересува, е посоката, основата на въпросите, а не инструментите" каза той. "Потвърждавам, че имаме съгласие по всичко, включително по климата, заедно с добре известните ни разминавания, които имаме по търговската политика".

Говорителят отрече да е имало предварително подготвена чернова на съвместно комюнике, за чието подписване Китай да е поставял условия. Такова не е имало и на предишната среща на върха в Пекин миналата година, каза той.

На срещата ЕС беше представляван от председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск, а Китай - от министър-председателя Ли Къцян.