Предстоящият на 10 юни гей парад в София предизвиква словесен (засега) сблъсък между либерали и националисти.

Групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) в Европейския парламент осъди в декларация  "засилената реч на омразата срещу групите на ЛГБТИ" в България и изрази тревога, че парадът може да бъде атакуван от активисти на крайната десница.

Националистическа група обвини хората с нетрадиционна сексуална ориентация, че искат да погубят България и заедно с либералите и нелегалните имигранти да я направят част от "Новия Вавилон". 

"Призовавам българските власти и кмета на София да действат, за да защитят всички участници в "София прайд", насрочен за този уикенд", каза лидерът на групата на АЛДЕ Ги Верхофстад. "Крайнодясното насилие срещу ЛГБТИ общността няма място в Европейския съюз на 2017 г."

"България трябва да бъде модерно, отворено, включващо общество, където гражданите са равни, където всички могат свободно и безопасно да бъдат себе си", каза София Ин'т Велд, зам.-председателка на групата на АЛДЕ. "Прайд паради вече могат да се провеждат почти навсякъде в Европа. Властите наистина ли искат София да стане известна като най-хомофобския град Европа?" 

Тя призова кмета Йорданка Фандъкова публично да потвърди ангажимента си към безопасността на насроченото за събота събитие. 

Холандката Ин'т Велд говори за Фандъкова в мъжки род, посочвайки "неговия ангажимент" към сигурността на парада.

"България падна под контрола на правителство на крайния национализъм", каза евродепутатът от ДПС и член на групата АЛДЕ Илхан Кючук в същото съобщение за медиите. "Речта на омразата става все по-популярна в нашето общество. Това, което се случва със "София прайд", не бива да ни изненадва, като се има предвид, че едни от лозунгите на лидера на парламентарната група на "Обединените патриоти" Волен Сидеров са "Не на Еврогейския съюз!" или "Хомосексуалността е ненормално състояние". 

"След успешните избори в Холандия и Франция не бива да оставяме България да стане черно петно на крайния национализъм в Европа", казва още Кючук.

В имейл, разпространен до медиите и подписан от Благовест Асенов и Николай Йовев, група, представяща се като "Национална съпротива", кани привържениците си да се съберат край Паметника на Съветската армия в София в събота, за да попречат на парада. 

"Содомитите не искат права да съществуват, те искат привилегии да властват!", пишат те. "Те имат вече идентичност, различна от българската, тяхната нова идентичност е базирана на ужасно гнусна патология и не търпи толерантност към нормалността."

Авторите казват, че врагове на ЛГТБИ "са Бог и България" и "традиционните български порядки".

"Вижте, че содомити, либерали, нелегални имигранти, демократите и комунистите - всички воюват заедно срещу нас, българите", заявяват от "Национална съпротива". "Те не искат да бъдат приети, те искат България да загине, за да може човечеството да пропадне в Новия Вавилон, където ще властват покварата и злото."